Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vertrouwenskloof politiebonden en Opstelten nog niet gedicht

Bijeenkomst politie Rijnmond eerder dit jaar nadat acties werden aangekondigd om de door de bonden gewenste cao af te dwingen. Foto ANP / Robert Vos

De vertrouwensbreuk tussen de vier politiebonden en Ivo Opstelten is nog niet gelijmd. Na een informeel gesprek vandaag met het ministerie van Veiligheid en Justitie meldt de ACP, een van de bonden, dat het geloof in elkaar nog niet is hersteld.

De politiebonden stapten vorige maand uit het vaste overleg met de minister. De werknemersorganisaties waren boos omdat de politiebazen zich niet hebben gehouden aan de afgelopen twee cao’s. Opstelten zou zich hierin te passief opstellen.

Na het kerstreces in Den Haag komen de betrokken partijen opnieuw bijeen en wordt bepaald of onder bepaalde voorwaarden toch weer overlegd zou kunnen worden. De voorwaarden hebben betrekking op een aantal grote dossiers, zoals de Nationale Politie en de cao over 2012-2014.

“Pas als het vertrouwen is hersteld, kan er weer sprake zijn van een zinvol overleg dat in het belang is van de sector en van onze leden”, verklaart de ACP.

Onder balkenendenorm na appèl Opstelten

Opstelten meldde eerder vandaag dat een aantal politiebazen, na een moreel appèl van de minister, vrijwillig salaris inlevert. Daardoor zakt hun salaris tot onder de balkenendenorm.

“Tot mijn genoegen hebben de betreffende functionarissen aan mijn verzoek gehoor gegeven. Dit draagt bij aan geloofwaardig leiderschap en een integere politieorganisatie”, schrijft Opstelten aan de Kamer.

De nationale politie gaat 1 januari van start. Alle salarissen moeten dan beneden de norm van 187.000 euro, exclusief onkosten en pensioenpremies, liggen. Opstelten kon in bestaande contracten echter niets aanpassen en moest dus een appèl op de veelverdieners doen om een deel van hun salaris in te leveren.