Uitgelicht

Film

Wallace and Gromit: A Grand Day Out (Nick Park, 1990, GB). Engelse klei-animatiefilm uit 1989 van Nick Park. De kaas is op bij Wallace en Gromit. Ze besluiten van de nood een deugd te maken en naar de maan op vakantie te gaan, want, zo weet Wallace, de maan is van kaas gemaakt. BBC 1, 18.15-18.40u.

Bruce Almighty (Tom Shadyac, 2003, VS). Jim Carrey mag van God (Morgan Freeman in een smetteloos wit kostuum) een tijdje over alle vermogens van Onze Lieve Heer beschikken en denkt aanvankelijk alleen maar aan zichzelf. Brutaal concept resulteert in makkelijke spotzucht. SBS6, 20.30-22.30u.

The Other Boleyn Girl (Justin Chadwick, 2008, GB/VS). Film naar de roman The Boleyn Inheritance, waarin Philippa Gregory de complotten reconstrueert rond koning Henry VIII. Die leidden tot zijn echtscheiding, een breuk met de katholieke kerk en de stichting van de Church of England, plus de gewoonte om afgedankte koninginnen te onthoofden. Scenarioschrijver Peter Morgan (The Queen) maakte er een handzaam verhaal van over de zusjes Mary (Scarlett Johansson) en Anne Boleyn (Natalie Portman) die, opgejut door vader en oom, dingen naar de gunsten van de vorst (Eric Bana). Film lijdt enigszins onder losse eindjes en de schematische opvolging van de gebeurtenissen. RTL8, 20.30-22.50u.

Practical Magic (Griffin Dunne, 1998, VS). In onbekommerde, semi-feministische komedie hebben de eigentijdse heksenzusjes Sandra Bullock en Nicole Kidman een probleem: de mannen die echte liefde voor hen opvatten, zijn ten dode opgeschreven. Ook met Aidan Quinn (Annie), als officer Hallett. Net5, 22.20-00.25u.

This Land Is Mine (Jean Renoir, 1943, VS). Door de Franse kritiek meest verachtte film die Renoir in Amerika maakte, is een geëxalteerd patriottische antinazi-film. In een (in de studio nagebouwd) Frans dorpje ontwikkelt Charles Laughton zich van timide schoolhoofd tot heldhaftige oorlogsmartelaar. Ook met Maureen O’Hara en George Sanders.BBC 2, 02.30-04.10u.

Informatief

Racing Legends. Eerste deel van drieluik over Britse coureurs. Vandaag rijdt acteur Patrick Stewart met racelegende Stirling Moss in een klassieke Mercedes over het traject van de Mille Miglia, die door Moss in 1955 werd gewonnen. Stewart mag ook een rondje rijden in een Formule 1-auto uit 1957. BBC 2, 21.00-22.00u.

Holland Sport Special: Afscheidsinterview Ruud van Nistelrooy. In mei kondigde Ruud van Nistelrooy zijn afscheid als profvoetballer aan. Op de massagetafel van Wilfried de Jong blikt hij terug op zijn carrière en hij praat over zijn droom om de top te halen, het genot van scoren, zijn opvliegende karakter en de oorzaak en de impact van de ruzie en breuk met coach Alex Ferguson bij Manchester United.Ned.3, 21.35-22.30u.