Toevallige gelijkenissen

De Canadese fotograaf François Brunelle portretteert dubbelgangers. Via social media kun je steeds gemakkelijker iemand vinden met dezelfde wenkbrauwen of scheve neus.

Tamara Stomphorst en Sandra Meines. Amsterdam, 2010 .

Er wonen meer dan zeven miljard mensen op aarde, en bijna al die mensen hebben twee ogen, een neus, twee oren en een mond. Is het dan gek dat er wel eens een paar mensen op elkaar lijken, dat de stand van ogen en mond aan die van een ander doet denken?

De mensen op deze foto’s zijn geen familie. In een familie is het heel gewoon dat mensen op elkaar lijken, ook als het geen eeneiige tweelingen zijn. Familieleden delen nu eenmaal de genen die ervoor zorgen dat een haar krult of een wenkbrauw woest is. Voor kleuren en oorlellen bestaan zelfs vrij precieze regels. Maar de mensen op deze foto’s lijken toevallig op elkaar. Dubbelgangers.

De foto’s werden gemaakt door de Canadese fotograaf François Brunelle, die al jaren dubbelgangers fotografeert, de meeste in Canada, maar ook in Amsterdam, Genève, Mannheim en Londen. De zwart-wit foto’s zijn het verbazingwekkends als de modellen niet hun best hebben gedaan op elkaar te lijken door hun kleding en haar aan te passen. Want dat is vals spelen; zo lijkt iedereen op elkaar. Snorren en baarden zijn nu eenmaal makkelijker identiek te maken dan ogen en neuzen, al wordt dat steeds minder waar. Dankzij de plastische chirurgie gaan meer mensen meer op elkaar lijken.

Brunelle begon per toeval met zijn project; hij portretteerde kennissen. Naarmate het project bekender werd, meldden zich meer mensen bij de fotograaf die een dubbelganger wisten. Dankzij de sociale media kwam zijn project Je ne suis pas un sosie! (Ik ben geen dubbelganger!) in een stroomversnelling. Nu heeft Brunelle een internet- en een Facebookpagina, waar mensen zich kunnen opgeven. Brunelle heeft inmiddels zo’n honderd mensen gefotografeerd. Hij wil dat aantal verdubbelen en volgend jaar een boek en een tentoonstelling maken.

Hoe vind je je dubbelganger?

Over het fenomeen wordt al sinds Plato geschreven, maar het vinden van je dubbelganger is al die eeuwen als het zoeken van een speld in een hooiberg geweest. Dankzij de sociale media is ook dat veranderd. Op sites als ilooklikeyou.com of findmydouble.com kun je mensen vinden die op je lijken. De zwakte van dit soort sites is dat ze te veel resultaten opleveren. Daar is het hebben van blond steil halflang haar al bijna genoeg voor een match. En het levert niet zulke mooie foto’s op als die van François Brunelle.

Opgeven voor het project kan op francoisbrunelle.com

    • Bianca Stigter