Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VN-gezant Brahimi wil overgangsregering in Syrië

International peace envoy Lakhdar Brahimi gives a press conference at a Damascus hotel on December 27, 2012. Brahimi called for "real" change in war-torn Syria and the installation of a transition government with full powers until elections can be held. AFP PHOTO / STR
International peace envoy Lakhdar Brahimi gives a press conference at a Damascus hotel on December 27, 2012. Brahimi called for "real" change in war-torn Syria and the installation of a transition government with full powers until elections can be held. AFP PHOTO / STR VN-gezant Brahimi pleit voor een overgangsregering in Syrië. Foto AFP

Er moet in Syrië een overgangsregering worden gevormd die het land leidt tot er verkiezingen kunnen worden gehouden. Dat heeft de internationale gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, vandaag gezegd. Politieke veranderingen moeten niet cosmetisch zijn, maar tot echte verandering leiden, met behoud van de staatsinstellingen, aldus Brahimi.

Brahimi zei niet of president Bashar Assad deel zou moeten uitmaken van een nieuwe regering. De opstandelingen, die Assad en zijn regime omver willen werpen, weigeren in te stemmen met een rol voor Assad en andere belangrijke leden van het huidige regime.

Vooruitzichten zijn niet gunstig

De Syrische regering heeft nog niet gereageerd op het voorstel van Brahimi. Het plan lijkt veel op het voorstel dat de vorige Syrië-gezant, Kofi Annan, eerder dit jaar deed, maar dat niet van de grond kwam. Deze keer lijken de vooruitzichten ook niet gunstig.

Volgens VN-diplomaten is er geen enkel teken dat Assad bereid is te onderhandelen. Hij zou steunen op een “jonge garde” die de oorlog onverkort wil voortzetten. Ook de oppositie ziet niets in plannen waarbij het regime blijft voortbestaan.