Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Sprookjesachtige winterse beelden van de Torne rivier in Zweden

Het was al geen witte, maar een zeer natte kerst en oudejaarsavond belooft niet veel beter te worden. Toch jammer. Maar wie binnen toch een beetje in een winterse stemming wil komen, kan even kijken naar dit prachtige filmpje over de wisseling van de jaargetijden van de Torne rivier.

De rivier Torne loopt door zowel het noorden van Zweden als Finland en vormt voor de helft de natuurlijke grens tussen de twee landen. De rivier begint bij het Tornemeer en eindigt in de Botnische Golf en is zo’n 510 kilometer lang, met een totale oppervlakte van ruim veertigduizend vierkante kilometer.

Printscreen via Google Maps van de Torne rivier die op de grens loopt tussen Zweden en Finland.

Printscreen via Google Maps van de Torne rivier die op de grens loopt tussen Zweden en Finland. Printscreen via Google Maps van de Torne rivier die op de grens loopt tussen Zweden en Finland.

Verschillende stadjes en dorpjes langs de rivier zijn populaire toeristische bestemmingen want het landschap langs de rivier is werkelijk prachtig. Filmer Henning Sandström maakte een wonderschoon filmpje waarin te zien is hoe de jaargetijden wisselen langs de rivier. En pakte daarbij de productie van het
Torneälven/Icehotel ook mee.

Printscreen uit film The Story of Torne River.

Printscreen van het ijshotel uit film The Story of Torne River.Printscreen van het ijshotel uit film The Story of Torne River.

Vooral de beelden van de winter zijn sprookjesachtig. En terwijl we hier in Nederland de natste decembermaand beleven, kan je zo toch een beetje de koude voelen van een echte winter….

The story of Torne River from Henning Sandström on Vimeo.