Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Sexy Masry zingt wat Egypte denkt

Buikdanseres Sama al-Masry is geen fan van de revolutie. Maar nu ze met de Moslimbroederschap spot, dragen activisten haar op handen.

Alle mannen in de lobby kijken in haar richting als Sama al-Masry het Mariotthotel binnenloopt. Met haar indrukwekkende boezem, weelderige haarbos en strakke jeans is zij geen alledaags gezicht in Kairo. Masry laat zich de blikken welgevallen: sexy is haar handelsmerk.

Masry (33) is zangeres, buikdanseres en actrice. Maar echt bekend werd ze toen ze op 15 december een zelfgemaakte video op YouTube zette waarin ze de draak steekt met president Morsi en de Moslimbroederschap. De video is al 700.000 keer bekeken en veroorzaakte een storm op Twitter.

De tekst, zegt Masry, is geïnspireerd door de leuzen van het Tahrirplein tijdens een betoging tegen de Moslimbroederschap op 12 oktober. „Ik zag hoe de mensen de Moslimbroeders begonnen te haten. Ik heb hun slogans op muziek gezet.”

Masry maakt er geen geheim van dat zij geen fan is van de revolutie die de Moslimbroederschap aan de macht heeft gebracht: het was de eerste keer dat ze zich op het Tahrirplein vertoonde. Tijdens de presidentsverkiezingen stemde ze op Ahmed Shafiq, de kandidaat van het oude regime. „Ik hou van Shafiq”, zegt ze dromerig. „Hij weet hoe met vrouwen om te gaan. Alle vrouwen in Egypte zijn dol op Shafiq.”

Mensen als Masry worden in Egypte omschreven als ‘feloul’, overblijfselen van het regime. Dat zij nu op handen wordt gedragen door de activisten is ironisch maar ook tekenend. De revolutionairen bevinden zich nu in hetzelfde kamp als de contrarevolutionairen van toen, verenigd in hun haat voor de Moslimbroederschap.

„De Egyptenaren op de sociale media vinden het fantastisch dat dit satirische nummer uitgerekend door een buikdanseres wordt gezongen”, schrijft blogger en politicus Mahmoud Salem. „Voor haar online-fans is zij een symbool van het volksverzet en de revolutie. Haar stem spreekt duidelijker dan die van vele seculiere politici.” Het is een nieuw soort oppositie, zegt Masry. „De mensen zijn gewoon om dit soort kritiek te horen van politici, niet van een zangeres. Ze zeggen dat ik zing wat zij denken.”

Heel subtiel is het niet: Masry danst met een kinderpotje en haalt haar neus op om te zeggen dat er een geurtje zit aan de Moslimbroederschap. Ze zingt over mango’s: een verwijzing naar Morsi’s claim dat de prijs voor fruit en groenten niet omhoog zou gaan. Alleen de mango’s zijn stabiel gebleven.

Over Masry ging eerder het gerucht dat zij heimelijk in het huwelijk was getreden met Anwar al-Balkimy, het ultra-conservatieve parlementslid dat ontslag moest nemen toen bleek dat hij een gewapende overval had verzonnen om te verhullen dat hij plastische chirurgie had ondergaan aan zijn neus. De danseres ontkent. „Heb je hem en mij al eens goed bekeken? Onmogelijk”, sneert ze. Masry en Balkimy scholden elkaar live op de televisie voor rotte vis uit. Masry zegt dat Balkimy haar later heeft gebeld om een echt huwelijk voor te stellen. „Op voorwaarde dat ik een hoofddoek zou dragen. Stel je voor! Ik heb gezegd: het is goed, als jij je baard afscheert.”

Toen in juni het parlement werd ontbonden, en de salafist Balkimy zijn immuniteit verloor, trok Masry naar het parlement om er theatraal een aarden kruik aan diggelen te gooien. Dat is in Egypte een symbool voor het verbreken van een relatie. Eigenlijk is ze blij dat de Moslimbroederschap aan de macht is, zegt ze. „Ik heb ze nooit vertrouwd. Maar de mensen hadden sympathie voor hen omdat ze onder Mubarak vervolgd werden. Nu kan iedereen hun echte gezicht zien.”

Er zijn doodsbedreigingen geweest. „Ik heb telefoontjes gekregen van mensen die mij willen vermoorden of zuur in mijn gezicht gooien. Ik negeer dat gewoon.” Ze ziet de Moslimbroederschap als een fase in de geschiedenis. „Velen hebben Egypte bezet, maar ze hebben het Egyptische volk nooit kunnen veranderen. Ja, de mensen zijn religieus hier. Maar zingen en dansen en plezier maken: dat zit even goed in de aard van de Egyptenaren.”