Schäuble: we hebben het ergste van de eurocrisis achter de rug

Een chocolade Sinterklaas voor minister Schäuble voor aanvang van de wekelijkse kabinetsvergadering. Foto Reuters / Wolfgang Rattay

We hebben het ergste van de eurocrisis achter de rug. Dat stelt althans Wolfgang Schäuble. Volgens de Duitse minister van Financiën zien probleemlanden nu echt het belang van strenge hervormingen in.

In een interview met Bild, dat morgen pas volledig verschijnt, zegt Schäuble dat de regering in bijvoorbeeld Athene nu wel begrijpt dat het andere landen uit de eurozone niet kan overbelasten. “De Grieken zijn forse hervormingen aan het doorduwen. Ik geloof dat we het ergste achter de rug hebben.”

De minister ziet tevens dat Frankrijk als de op een na grootste economie van Europa hard werkt aan het tegengaan van een groter begrotingstekort.

“Ik weet zeker dat Frankrijk aan zijn verplichtingen zal voldoen”, zegt een optimistische Schäuble. “De regering-Hollande weet dat elk land doorgaand moet hervormen om competitief te blijven.”

‘We zullen zien…’

Regeringsadviseur Wolfgang Franz is voorzichtiger. “Het ergste achter de rug? De tijd zal het ons leren”, zegt hij in de Rheinische Post.

“Er schijnt her en der licht aan het inde van de tunnel, Portugal en Spanje zien hun tekort teruglopen. Griekenland doet inderdaad aanzienlijke moeite maar zorgen over Italië zijn toegenomen.”

Het beruchte schuldenmakend land zag premier Mario Monti aftreden en het is de vraag wat een nieuwe regering, indien Monti niet opnieuw premier wordt, met zijn hervormingsmaatregelen doet.

    • Jules Seegers