Regenzone trekt het land uit

De winterkou trekt zich terug tot in Midden- en Noord-Scandinavië en in Siberië. Daar waar het in Moskou op Eerste Kerstdag nog -10 graden was, wordt het vrijdagmiddag plus drie. In Nederland handhaaft het milde decemberweer zich, met alleen in de nacht naar vrijdag in een deel van het land lichte vorst.

Deze donderdagavond trekt een regenzone via het oosten en zuidoosten het land uit en vervolgens gaat het voornamelijk in de noordoostelijke helft van het land flink opklaren. In combinatie met een wegvallende wind zijn in Groningen, Drenthe en Overijssel de laagste temperaturen te verwachten, rond -2 of -3 graden.

Morgenochtend, vrijdag, is het kalm met bij tijden wat zon en plaatselijk mist. In de middag raakt het bewolkt en vanuit het zuidwesten schuift regen het land op. Ondertussen steekt er een matige tot (vrij) krachtige zuidelijke wind op, bij maximumtemperaturen rond 6 graden.

Zaterdag valt ten westen en noorden van Nederland neerslag, met in Noorwegen en Zweden op uitgebreide schaal sneeuw. Bij ons is het droog, met lokaal mist in de ochtend en her en der een (waterige) zon. De temperatuur piekt naar 9 tot 11 graden. Na de grotendeels droge zaterdag volgt een buiige zondag, waarmee de huidige zompigheid van het land dus extra wordt aangevuld.