In beeld

Rampen en ongelukken in 2012

Het jaar 2012 kende opnieuw veel rampen: sommige veroorzaakt door de natuur, andere door menselijk falen. Zo was er het zinken van de Costa Concordia begin dit jaar voor de Italiaanse kust en de brand in een kledingfabriek in Bangladesh. Maar ook trokken verschillende tyfoons en orkanen over China en de Verenigde Staten. De meest recente - en de meest in het oog springende - was natuurlijk superstorm Sandy. Ook Trinidad en Tobago, Kenia, Spanje en de Filipijnen werden eerder dit jaar echter getroffen door overstromingen en stormen. Op andere plekken, met name in de zomer, was er juist een tekort aan water. Dat veroorzaakte hevige bosbranden. En dan waren er nog de aardbevingen, waarvan die in het noorden van Italië in het bijzonder veel schade veroorzaakte. Toch zorgde de natuur ook juist voor heel mooie plaatjes, zoals met de zonsverduistering en het poollicht. NRC-fotoredacteur Robbert van Venetië maakte een selectie foto's van al deze rampen en al dit natuurgeweld.
Ouderen liggen in ziekenhuisbedden in het Italiaanse Mirandola. In mei trof een aardbeving met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter het noorden van Italië. De aardbeving kostte zeker vijftien mensen het leven. Zo'n 200 mensen raakten gewond. In de Emilia-Romagna regio, ten noorden van Bologna, raakten 14.000 mensen dakloos door de aardbeving.
AP / Marco Vasini
Motorrijders proberen een volledig vernielde weg te berijden na een hevige aardbeving in de Filipijnse stad Guihulngan in februari.
AFP / Ted Aljibe
Een man in Marikina, een grote buitenwijk van de Filipijnse hoofdstad Manila, brengt hondenpups in veilligheid, terwijl zwerfhonden hun heil hebben gezocht op het dak van zijn huis. In augustus troffen zware overstromingen het land. Zeker elf mensen kwamen om.
AP / Aaron Favila
De gekapseisde Costa Concordia van dichterbij. In juni werd begonnen met de berging van het enorme cruiseschip.
Reuters / Max Rossi
Het cruiseschip Costa Concordia helt sterk over naar zijn rechterkant, nadat het in januari bij het Toscaanse eilandje Giglio is vastgelopen.
AP / Guardia di Finanza
Een satellietfoto waarop het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia duidelijk te zien is. Dertig mensen kwamen om bij de ramp en twee worden nog vermist. Er wordt van uit gegaan dat zij ook zijn omgekomen.
Reuters / DigitalGlobe handout
De 290 meter lange Costa Concordia in januari bij zonsondergang op zijn zij in het water.
AFP / Filippo Monteforte
Een luipaard valt in januari een man aan, nadat hij een woonwijk van Gauhati, een stad in het noorden van India, is binnengedrongen. Het dier verwondde vier mensen, voordat het met een schot werd verdoofd en naar een dierentuin werd afgevoerd.
AP / Manas Paran
Een man loopt langs een geheel in ijs verpakte auto bij het Meer van Genève in februari. Meer dan 260 mensen in Europa kwamen om het leven door het op veel plaatsten extreem koude weer.
AFP / Fabrice Coffrini
De oude toren van een kerk in Finale Emilia is ingestort na de aardbeving in het noorden van Italië.
Reuters / Giorgio Benvenuti
Het lichaam van een man ligt in het water van een rivier in het Keniaanse Hells Gate National Park. In April overstroomde deze rivier na hevige regenval. Zeven lichamen werden geborgen.
Reuters / Stringer
In het Papago Park in het Amerikaanse Phoenix aanschouwen wandelaars in mei een zonsverduistering. Ook in China en Japan was te zien hoe de maan tijdelijk tussen de zon en de aarde kwam te staan.
AP / Michael Chow
Een man loopt onder een kapotte attractie door in een pretpark in het Spaanse Gandia, vlakbij Valencia. Een tornado veroorzaakte daar veel schade.
AFP / Pedro Armestre
Een zwerfhond staat in juni op een afvalberg in kustplaats Sidon, de derde stad van Libanon. De stortplaats is pal naast scholen, een ziekenhuis en appartementen gesitueerd en is bovendien al meerdere keren deels in de Middellandse Zee gestort, met alle vervuiling van dien.
Reuters / Ali Hashisho
In juni braken bij de Waldo Canyon in het Amerikaanse Colorado Springs hevige bosbranden uit. Vele huizen gingen in vlammen op.
AP / Gaylon Wampler
Een blushelikopter loost water bij de Waldo Canyon in Colorado Springs in een poging de bosbranden te stoppen.
Reuters / Rick Wilking
Een dubbele regenboog boven een weg in de Amerikaanse staat Nevada tijdens hevige regenstormen in juli.
Reuters / Gene Blevins
Een huis staat nog altijd fier overeind te midden van een geheel afgebrand gebied. De foto is genomen vanuit een blushelikopter die net zijn lading water heeft geloosd bij Alpine, in de Amerikaanse staat Utah. Het gebied werd begin juli getroffen door bosbranden.
Reuters / George Frey
Nieuwsgierigen zien in juli hoe de Xiaolangdi-dam enorme hoeveelheden water laat wegstromen om overstromingen aan de andere kant van de dam, in Jiyuan, centraal China, zo veel mogelijk te voorkomen.
AFP
Politie en natuurbeschermers staan in augustus rond het lichaam van een aangespoelde bultrugwalvis op het surfstrand Newport beach in het Australische Sydney.
Reuters / Daniel Munoz
In augustus trof orkaan Isaac de Amerikaanse staat Louisiana. Inwoners van de wijk LaPlace, nabij New Orleans, zoeken in de hevige regen een veilig heenkomen.
AP / Eric Gay
Een waterstroom raast in augustus langs een huizenblok in Glencoe, ongeveer tien kilometer van de hoofdstad Port-of-Spain van Trinidad and Tobago. Twee mensen kwamen om als gevolg van de overstromingen en hevige regenval.
Reuters / Andrea De Silva
Onderzoekers prikken door het zee-ijs op een poolkap, op zoek naar water dat rijker is aan fytoplankton dan waar dan ook ter wereld. Wetenschappers denken dat het smelten van de poolkappen maakt dat zonlicht het water beter kan bereiken, waardoor er een enorme groei aan fytoplankton heeft kunnen plaatsvinden.
Reuters / Kathryn Hansen
Politieagenten proberen een bestuurder te helpen die weg wil komen van zijn ondergestroomde parkeerplek, nadat tyfoon Bolaven de stad Qingdao, in het hoordoosten van China, trof.
AFP
Groene en rode luchtbanen vormen een poollicht boven het Canadese Whitehorse in de nacht van 3 september.
Reuters / NASA handout
Een parkeerplaats vol taxi's in Hoboken, New Jersey, is op 30 oktober volledig overstroomd nadat storm Sandy is langsgeraasd.
AP / Charles Sykes
Zeewater overstroomt Ground Zero in New York als gevolg van de enorme kracht van orkaan Sandy. De superstorm legde het openbare leven in de stad tijdelijk plat.
AP / John Minchillo
Schade in de wijk Queens van New York, nadat daar tijdens orkaan Sandy een grote brand uitbrak. Meer dan 190 brandweermannen probeerden de brand te blussen, maar konden hevige schade niet voorkomen.
AP / Frank Franklin II
Grote schade aan een achtbaan in een Amerikaans pretpark in Seaside Heights, New Jersey, na orkaan Sandy.
Reuters / Tom Mihalek
De skyline van Manhattan, gehuld in de donkere wolken van superstorm Sandy. Alleen het kantoor van bank Goldman Sachs licht nog op, nadat de stroom in de stad preventief is uitgeschakeld.
Reuters / Eduardo Munoz
Boten zijn door de enorme vloedgolven van superstorm Sandy een tuin bij Monmouth Beach, New Jersey, in geworpen.
Reuters / Steve Nesius
Mensen rijden karretjes met gedoneerde spullen langs huizen en gebouwen in New York die zijn verwoest door een brand tijdens orkaan Sandy.
Reuters / Lucas Jackson
Een brand in een kledingfabriek in Dhaka, Bangladesh, eiste in november het leven van 112 fabriekswerkers. Op deze foto begraven nabestaanden een aantal van hen.
AP / Khurshed Rinku
Het uitgebrande interieur van de kledingfabriek in Dhaka, Bangladesh, die in vlammen opging afgelopen november.
AP/ File
In november overspoelde zeewater Venetië. Een verfrissende duik op het San Marco plein behoorde daardoor opeens tot de mogelijkheden. De schade aan de stad was echter groot.
AP / Luigi Costantini