Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Poppen met raketten redden wereld

The Thunderbirds was een tv-serie met poppen die in de jaren 60 en 70 vele jongensharten veroverde.

‘The Thunderbirds’ in actie met Brains (links), Virgil en Gordon.
‘The Thunderbirds’ in actie met Brains (links), Virgil en Gordon.

Natuurlijk was het een poppenserie met touwtjes, knullige bewegingen en te grote wenkbrauwen, maar het was ook een van de spannendste kinderseries. Naast de mannelijke helden van The Thunderbirds was er bovendien de sexy Lady Penelope die in haar roze Rolls-Royce actief was als geheim agent.

De schepper van The Thunderbirds, de Brit Gerry Anderson, is woensdag op 83-jarige leeftijd overleden. Hij had sinds twee jaar Alzheimer. Hij was niet de eerste die met marionetten een kinderserie maakte, maar hij trok de techniek uit de kindersfeer en maakte er een actieserie met veel sciencefiction mee.

The Thunderbirds (1965-1966, 32 afleveringen) gaat over ex-astronaut en multimiljonair Jeff Tracy en zijn zoons Scott, John, Virgil, Gordon en Alan die allemaal een andere raket of reddingsvoertuig bedienen. Geholpen door de briljante geleerde Brains heeft Jeff de geheime organisatie International Rescue opgericht die vanaf een tropisch eiland ingrijpt bij rampen.

Zelf vond Anderson marionetten eigenlijk maar niks en hij had liever met levende acteurs gewerkt. De aankleding van het eiland - met wegschuivend zwembad en omklappende palmbomen als een raket moest opstijgen - en de voertuigen van International Rescue waren verbazingwekkend. Die magie had Anderson in de jaren 60 niet kunnen creëren met echte acteurs en decors.