Piet de Visser, ‘Paspoortenpiet’, is op 81-jarige leeftijd overleden

Voormalig PvdA-Kamerlid Piet de Visser is overleden. De Visser was tussen ’81 en ’91 Kamerlid voor de PvdA. Eind jaren tachtig kreeg hij de bijnaam ‘Paspoortenpiet’, omdat hij zich sterk maakte voor het nieuwe, fraudebestendige Europese paspoort dat er toen moest komen. De Visser werd 81 jaar oud.

Piet de Visser (PvdA) bekijkt nieuwsgierig het hem zojuist door een medewerker van KEP overhandigde nieuwe fraudebestendige paspoort, in 1989. Rechts Kamerlid Hans Gualtherie van Weezel (CDA). Foto ANP

Voormalig PvdA-Kamerlid Piet de Visser is overleden. De Visser was tussen ’81 en ’91 Kamerlid voor de PvdA. Eind jaren tachtig kreeg hij de bijnaam ‘Paspoortenpiet’, omdat hij zich sterk maakte voor het nieuwe, fraudebestendige paspoort dat er toen moest komen. De Visser werd 81 jaar oud.

Dat meldt de NOS vanochtend.

De Visser kreeg zijn bijnaam omdat een serie kritische Kamervragen van hem, over de fraudebestendigheid van paspoorten, in 1988 tot een parlementaire enquête leidde. De ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken waren in de jaren daarvoor beiden bezig met het ontwikkelen van een nieuw fraudebestendig Europees paspoort, waarna het bedrijf dat door de staat was gevraagd het paspoort te ontwikkelen, in ‘88 niet aan de verplichtingen bleek te kunnen voldoen. De parlementaire enquête leidde tot het opstappen van twee bewindslieden en bijna tot de val van het kabinet Lubbers II.

In 1991 verliet De Visser de politiek omdat hij zich niet kon vinden in de standpunten van zijn partij, die van zins was de WAO-plannen van het kabinet Lubbers III te steunen. Hij had zich vlak daarvoor binnen de PvdA ook verzet tegen het uitzenden van Nederlandse militairen naar Irak.

Een terugkeer in de politiek zat er niet in, hoewel De Visser die ambitie nog wel had: drie jaar na zijn vertrek probeerde hij tevergeefs een verkiesbare plek op de lijst van GroenLinks te krijgen.

Vorige week overleed De Visser in zijn woonplaats Rotterdam.

    • Peter Zantingh