Paspoorten-Piet was ook een pacifist

PvdA’er Piet de Visser verliet in 1991 teleurgesteld de politiek. De paspoortaffaire maakte hem bekend.

Tweede Kamerlid voor de PVDA Drs. Piet de Visser
Tweede Kamerlid voor de PVDA Drs. Piet de Visser

Het Koekiemonster uit Sesamstraat, daar leek de paspoortaffaire van eind jaren tachtig nog het meeste op, vond PvdA-Kamerlid Piet de Visser. De problematische invoering van een nieuw reisdocument zorgde indertijd voor veel ophef. In een debat met CDA-minister Hans van den Broek zei De Visser: „Alles wat in de buurt van het paspoortmonster komt, wordt verslonden.” De Vissers bemoeienis met het dossier – hij zorgde er mede voor dat er in 1988 een parlementaire enquête over kwam – leverde hem de bijnaam ‘Paspoorten-Piet’ op.

De vorige week woensdag in zijn woonplaats Rotterdam overleden De Visser behoorde tot de pacifistische linkervleugel van de Partij van de Arbeid. Hij stemde tegen alle artikelen van de Defensiebegrotingen die verband hielden met kernbewapening. En in 1991, aan de vooravond van de Eerste Golfoorlog, stemde hij als enige van zijn fractie voor een motie waarin om bijeenroeping van een Verenigde Vergadering van Eerste en Tweede Kamer werd gevraagd over de oorlog in Irak. De Visser vond dat hij rondom deze stemming onder druk was gezet door zijn fractie en schortte enige tijd zijn werkzaamheden op. Later dat jaar verliet hij de landelijke politiek, teleurgesteld over de kabinetsplannen voor de WAO.

De meeste bekendheid verwierf De Visser met zijn optreden rondom de invoering van het nieuwe paspoort. De Nederlandse overheid was in 1986 in zee gegaan met het speciaal daarvoor opgerichte bedrijf KEP, dat een nieuw, fraudebestendig paspoort moest produceren. KEP bleek daartoe niet in staat. Het onderzoek naar dit falen zou uiteindelijk leiden tot het aftreden van minister Van Eekelen (VVD) en staatssecretaris Van der Linden (CDA).

De Visser was in de debatten degene die de scherpste kritiek uitte op de gang van zaken. Hij sprak beeldend: „Vier CDA-bewindslieden hebben de laatste weken getracht, wellicht met behulp van een geboortekrik, de Nederlandse maagd te helpen bevallen van een paspoortje. De droeve afloop is bekend: de geboortekaartjes ‘Wij noemen het KEP’ konden niet worden verzonden en de geleerden zijn op dit moment bezig na te gaan of er nog enig leven zit in dit arme prulletje.”