Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Partijen VS: geen akkoord op tijd

Hooggeplaatste Democraten en Republikeinen hebben gisteren gezegd dat ze voor nieuwjaarsdag waarschijnlijk geen akkoord bereiken over het terugdringen van de Amerikaanse staatsschuld. In dat geval treedt de zogeheten ‘begrotingsafgrond’ in werking. Alle Amerikanen worden dan geraakt door automatische bezuinigingen en belastingverhogingen.

Minister van Financiën Geithner zei gisteren dat de Amerikaanse overheid al op 31 december het schuldenplafond raakt, een maand eerder dan verwacht. Geithner zei nog een bedrag te kunnen vrijmaken voor twee maanden uitgaven.

President Obama keerde gisteren eerder terug van zijn vakantie in Hawaï vanwege de politieke crisis in Washington. Voor zover bekend heeft hij de laatste dagen geen overleg gehad met zijn onderhandelingspartner in het Congres, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner.

Vorige week liepen de onderhandelingen stuk. Boehner weigerde in te stemmen met Obama’s voorstel de belastingen te verhogen voor rijken. De Republikein kwam met een eigen voorstel maar kreeg geen steun van zijn eigen partij. De rechterflank van de Republikeinen is tegen elke belastingverhoging en geeft Boehner geen onderhandelingsruimte.

Amerika heeft vaker politieke confrontaties over de oplopende staatsschuld, maar het is ongebruikelijk dat beide partijen voorspellen dat de deadline niet gehaald wordt. De politieke context is ongunstig voor het afwenden van de begrotingsafgrond – een straf die de Democraten en Republikeinen zich vorig jaar zelf hebben opgelegd als voorwaarde voor het oprekken van het schuldenplafond. Ze behelst maatregelen die Republikeinen én Democraten pijn doen: er wordt gesneden in het sociale vangnet en de defensie-uitgaven.

De Democraten gokken er mogelijk op pas in het nieuwe jaar serieus te onderhandelen. Na de inauguratie van het nieuwe Congres hebben ze meer zetels. Verwacht wordt dat ze dan proberen een aantal automatische bezuinigingen terug te draaien.