Oppositie Syrië: 45.000 mensen gedood sinds opstand tegen Assad begon

Sinds het begin van de opstand tegen de Syrische president Assad, 21 maanden geleden, zijn 45.000 mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, een vanuit Londen opererende organisatie van de oppositie die het geweld in Syrië probeert te monitoren. Het zou gaan om 31.544 burgers, 1.511 deserteurs, 11.217 militairen en 776 niet geïdentificeerde lichamen. Volgens de directeur van het Observatorium, Rami Abdel Rahman, ligt het werkelijke aantal doden waarschijnlijk veel hoger en zijn er mogelijk meer dan honderdduizend mensen omgekomen bij het geweld. Ook gisteren kwamen er onbevestigde berichten naar buiten over geweld in Syrië, meldt Reuters. In een video werd door activisten melding gemaakt van twintig doden, waaronder acht kinderen, in de provincie Raqqa. Dinsdagavond meldde tv-zender Al Arabiya dat de belangrijke generaal-majoor Abdul-Aziz Jassem al-Shallal is overgelopen naar de oppositie. Volgens Al-Shallal is het leger afgedreven van zijn missie om het land te beschermen en is het een ‘bende’ geworden die ‘moordt en verwoest’. NRC