Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Opeens wil iedereen zo snel mogelijk een Belg zijn

Bernard Arnault, de Franse topman van het luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), mag geen Belg worden omdat hij nog geen drie jaar in België woont. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft zijn aanvraag heel precies behandeld – volgens de regels – en het advies was negatief.

Het zijn wel de regels die nog maar kort geldig zijn: vanaf 1 januari zijn er strengere regels. Om Belg te kunnen worden, moet je dan minstens vijf jaar onafgebroken in België hebben gewoond, je moet er ook hebben gewerkt en je moet de taal spreken van het gebied in België waar je je wilt vestigen.

Die nieuwe wet is de uitkomst van eindeloze politieke ruzies tussen vooral de Vlaams-nationalistische N-VA van Bart De Wever en de Franstalige socialisten van premier Elio Di Rupo. De N-VA vond dat buitenlanders veel te makkelijk Belg konden worden, de socialisten wilden de eisen voor werk niet te strikt maken.

Maar er is iets bijzonders met Arnault en de nieuwe wet: er staat ook in dat het parlement kan beslissen om mensen de Belgische nationaliteit te geven als ze ‘wetenschappelijk, sportief of maatschappelijk een bijdrage leveren aan de internationale uitstraling van België’.

Daar gaan nu de politieke discussies in België over. Rechts vindt dat Arnault Belg moet kunnen worden als hij bijvoorbeeld fors zou investeren in België en mensen aan het werk helpt. Dat zou een ‘grote bijdrage’ voor het land zijn. Links vindt belasting ontduiken in Frankrijk – want dat zou de reden zijn voor de aanvraag van Arnault – geen verdienste. De socialistische premier Di Rupo wil ook zeker niet dat België dé oplossing wordt voor rijke Fransen die van zijn vriend François Hollande meer belasting moeten betalen.

Het is niet duidelijk waarom rijke Fransen als Arnault, of de acteur Gérard Depardieu, zo graag Belg willen worden: om te genieten van de fiscale voordelen in het land hoef je de nationaliteit niet te hebben. In België wordt ervan uitgegaan dat Monaco de echte reden is: de ex-Fransen kunnen daar als Belg profiteren van belastingvoordelen.

Er waren de afgelopen maanden al zo’n 500 Fransen die zich meldden voor de Belgische nationaliteit – een stijging van 20 procent in vergelijking met de periode daarvoor. Maar ook andere buitenlanders willen graag nog volgens de oude regels worden beoordeeld. Volgens de Dienst Naturalisaties is het aantal aanvragen bijna verdubbeld sinds oktober – toen de nieuwe wet werd goedgekeurd: vorige maand waren er bijna 1.800 aanvragen. Uit welk buitenland de aanvragers precies komen, behalve uit Frankrijk, is niet bekend. Francken: „De ambtenaar die dat kan uitzoeken, is er volgende week pas weer.”