Nobelprijswinnaar Thomas Mann moet ‘trending topic’ worden

Thomas en Heinrich Mann/ Foto Wikimedia

Een recent ontdekte briefwisseling tussen de Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann (1875-1955) en zijn broer Heinrich Mann (1871-1950), moet een van de trekpleisters worden van het in 2013 uitgebreide Buddenbrookhaus in Manns geboortestad Lübeck, zo schrijft The New York Times.

Het Lübeckse Buddenbrookhaus, vernoemd naar Thomas Manns familiesaga Buddenbrooks over de neergang van een handelsfamilie, wil in een tijdperk van Twitter en korte updates een nieuw publiek proberen te bereiken. Er wordt met interesse gekeken naar het eveneens in Lübeck gevestigde Günter Grass-Haus. In het museum van deze andere Duitse Nobelprijswinnaar wordt al gebruik gemaakt van nieuwe media en interactieve computers.

Het Buddenbrookhaus wil dat ook. Het museum trekt nu jaarlijks tussen de 55,000 en 60,000 bezoekers. Om dat aantal te vergroten heeft de stad Lübeck met dank aan een financiële injectie van de federale overheid, een aangrenzend pand op kunnen kopen. In februari 2013 wordt er in het Buddenbrookhaus een conferentie gehouden waar mensen uit de culturele wereld en specialisten uit de architectonische en nieuwe media wereld over de toekomst van het literaire museum moeten nadenken.

De 81 brieven tussen Heinrich en Thomas, die geen goede verstandhouding met elkaar hadden, zijn recentelijk ontdekt door een van de kleinkinderen van Heinrich Mann. De briefwisseling tussen de broers loopt van 1901 tot 1928.

 

 

    • Roderick Nieuwenhuis