Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Mubarak voor tweede keer in korte tijd van cel naar ziekenhuis

Muurtekening van een rebel in Kairo tegen de nieuwe Egyptische grondwet waarop president Morsi, oud-legerleider Tantawi en Mubarak over één kan worden geschoren. Foto AP / Nasser Nasser

Het gaat niet goed met Hosni Mubarak. De tot levenslang veroordeelde oud-president van Egypte is van zijn cel overgebracht naar een militair ziekenhuis. Zo blijft de saga rondom zijn gezondheid voortduren. In juni gingen geruchten van beademing en coma tot aan overlijden.

Het is al de tweede keer in een week tijd dat de oud-president is opgenomen in het ziekenhuis. Zijn toestand zou zijn verslechterd na een glijpartij in een badkamer vorige week. De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Ibrahim laat dit weten, meldt AP.

Verwondingen

Mubarak werd vorige week opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij was uitgegleden in de badkamer van de gevangenis waar hij een levenslange celstraf uitzit. Hij liep verwondingen aan zijn hoofd en borst op. In het ziekenhuis werden röntgenfoto’s gemaakt. Kort daarna werd hij weer teruggebracht naar de gevangenis. Vandaag verslechterde de toestand van Mubarak echter, waarop hij opnieuw werd opgenomen.

Er doen al maanden tegenstrijdige berichten de ronde over de gezondheid van de 84-jarige Mubarak, die in juni tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld. Hij smeekte niet naar de gevangenis te hoeven, maar werd weggestuurd uit het hospitaal waar hij al tijden verbleef. Direct daarna werd hij onwel.

Mubaraks familie en advocaat hadden de autoriteiten verzocht hem in het ziekenhuis te houden, omdat de omstandigheden in de gevangenis slecht zouden zijn.