Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Minder Amerikanen vragen werkloosheidsuitkering aan

De Amerikaanse banenmarkt lijkt voorzichtig op te krabbelen.
De Amerikaanse banenmarkt lijkt voorzichtig op te krabbelen. Foto AP / Gregory Bull

Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is de afgelopen maand gedaald tot het laagste punt in vijf jaar. Dat is een teken dat de banenmarkt opkrabbelt.

Dat meldt persbureau AP. Het ging vorige week om 350.000 aanvragen, een daling van 12.000. Het gemiddelde van de laatste vier weken, een betrouwbaarder cijfer omdat het minder onderhevig is aan schommelingen, kwam daarmee op 356.750. Sinds maart 2008 was het gemiddelde aantal Amerikanen dat voor een uitkering aanklopte niet zo laag.

Toch maakt de kerstvakantie de nieuwste banencijfers wel wat minder betrouwbaar. Een woordvoerder van het ministerie van Arbeid zegt tegen AP dat veel werkloosheidskantoren maandag en dinsdag gesloten waren en daarom niet alle cijfers konden doorgeven. Daardoor werden voor veel staten schattingen gemaakt, in plaats van dat er duidelijke cijfers voorhanden waren.