Meneer Krol, u doet het fantastisch

Hij had eigenlijk niet zo veel met ouderen. Toch is Henk Krol (62) binnen korte tijd uitgegroeid tot hun boegbeeld. Zijn achterban loopt met hem weg.

Den Haag. Henk Krol moest het nooit van de vrouwen hebben, maar nu wordt hij overladen met hun aandacht. Wanneer hij de trein neemt van zijn woonplaats Eindhoven naar Den Haag, krijgt hij amper gelegenheid om te werken, zo veel oudere dames willen met hem praten. Het uitlaten van zijn honden Queenie en Loeki kost tegenwoordig ook twee keer zoveel tijd als vroeger, door al de voorbijgangers die hem aanspreken.

En loopt Henk Krol op een zaterdagochtend door Café Dudok, vlakbij het Binnenhof, dan stoten dagjesmensen elkaar aan en wijzen ze. Een groep van zes vrouwen aan de appeltaart giechelt wanneer hij voorbijkomt, totdat de brutaalste zegt: „Meneer Krol, u doet het fantastisch.” Direct is er bijval van het stel aan het tafeltje ernaast. „Ook mijn complimenten”, zegt de vrouw.

Dit is de nieuwe fanbase van Henk Krol, bekend geworden als homoactivist en hoofdredacteur van de Gaykrant en sinds drie maanden de fractievoorzitter van 50Plus. De ouderenpartij was met twee zetels de enige nieuwe partij die bij de laatste verkiezingen in de Kamer kwam en Krol (62) is een bijzondere nieuwkomer in het parlement. Een man om op te letten de komende kabinetsperiode, zeggen politici van andere partijen.

Krols ambities in de Kamer zijn bescheiden, zegt hij zelf. „We moeten wel realistisch blijven, met die twee zetels van ons. Ik wil andere partijen vooral wakker schudden.”

Zoals de Partij voor de Dieren sinds 2006 heeft bewerkstelligd dat geen enkele Kamerfractie meer om dierenrechten heen kan, zo zorgt 50Plus ervoor dat iedereen nu extra rekening houdt met ouderen. „De Partij voor de Dieren is een enorm voorbeeld voor ons. Maar onze potentie is veel groter”, zegt Krol. Er zijn nu eenmaal meer ouderen dan vegetariërs. Partijvoorzitter en senator Jan Nagel heeft al uitgerekend dat bijna de helft van de kiezers 50 jaar of ouder is „en hun opkomst is hoger dan die van jongeren”.

De partij van Krol is in de peilingen al gestegen naar 7 à 8 zetels. Henk Krol merkt hoe de gevestigde partijen op hem reageren, zegt hij. „Over welk onderwerp het debat ook gaat. Ik hoef maar op te staan en degene achter het spreekgestoelte roept meteen: ‘en voor de ouderen willen we …’. Ik hoef niet eens meer naar de microfoon te komen, dat scheelt weer.”

Liever interrumpeert hij wél, want Krol staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Hij praat mee over zorg, werk en pensioen voor ouderen, maar ook over een kinderpardon, de regeringsverklaring, het vertrek van staatssecretaris Co Verdaas en het gedoe rond staatssecretaris Frans Weekers.

Krol heeft in Den Haag, zegt hij, weer het plezier en de gedrevenheid gevonden die hij tot tien jaar geleden had toen hij streed voor het homohuwelijk – wat hij overigens weigert zo te noemen, omdat het formeel de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor mensen van gelijk geslacht heet. Nu komt hij met hetzelfde vuur op voor ouderen. Een groep die hem voorheen niet bijster interesseerde, maar hem echt gegrepen heeft, zegt men in zijn omgeving.

Krol profileert zich in Den Haag als een ietwat onwetend Kamerlid dat net komt kijken. Zo legt hij contact met parlementariërs van andere fracties door ze te vragen hoe dingen in de Kamer eigenlijk werken. Maar die naïviteit is goeddeels geveinsd. Krol liep hier tussen 1978 en 1985 ook al rond, als woordvoerder van VVD-leider Hans Wiegel.

Twee jaar geleden werd Krol benaderd door Jan Nagel. „Ik speur naar talent zoals een voetbalscout: zou dat een speler voor ons zijn?”, zegt de oprichter van 50Plus, die Krol al lange tijd kent. Nagel scoutte in de tijd van Leefbaar Nederland ook een ander groot politiek talent: Elsevier-columnist Pim Fortuyn. „Vriend en vijand zeggen dat ik een goed gevoel heb voor wat politiek mogelijk is”, zegt Nagel (73). Drie jaar geleden richtte hij 50Plus op. „Ouderen zijn los, de verzuiling is ook voor die generatie echt voorbij.”

Dat is te merken aan de aanhang van de partij. In Dudok ontvangt Henk Krol vijftien Brabantse leden. Bijna allemaal waren ze al eerder actief lid van een politieke partij. En stuk voor stuk zijn ze teleurgesteld. Vooral in de VVD, maar ook in de PvdA en CDA. Het zijn geen wegkwijnende bejaarden die nauwelijks rond kunnen komen van hun AOW. Het zijn actieve, welvarende senioren die erkenning willen voor hun bijdrage aan de samenleving.

Er zijn politieke tegenstanders die Krol een populist noemen. Ook ex-lid Kees de Lange doet dat. Hij was vanaf het begin betrokken bij 50Plus, maar stapte eruit nadat Nagel Krol in plaats van hem naar voren schoof als lijsttrekker. Hij noemt Krol „een schaamteloze opportunist” die geen anderen naast zich duldt en alles binnen de partij naar zich toe trekt. Een verwijt dat in homokringen ook aan hem kleeft. „50Plus kapitaliseert nog meer dan de PVV op verontwaardiging en onvrede”, zegt De Lange (69). „Zonder enige kennis van zaken wordt er maar geroepen. Bijvoorbeeld dat de pensioenfondsen meer dan genoeg geld zouden hebben. Maar dat is natuurlijk klinkklare nonsens.”

Krol geeft toe dat hij alles behalve een pensioendeskundige is. Maar hij laat zich door de grote fondsen zelf informeren. Die zeggen volgens hem óók dat jongeren onnodig bang worden gemaakt dat er voor hen straks niets meer over is. Krol: „Het laatste wat ik wil is met 50Plus een generatieconflict uitlokken.”

Als voorman van de homo-emancipatie leerde hij al: je bereikt niets voor een minderheid, als de meerderheid het niet omarmt. En dus zwiert Henk Krol door de Kamer om allianties te sluiten met andere Kamerleden. Is hij de charmante politicus op de televisie. En leidt hij zijn achterban uit Brabant op zijn vrije dag rond door het gebouw van de Tweede Kamer.

Aan het einde van de middag vraagt hij ze alle vijftien in de blauwe stoeltjes van de grote zaal te gaan zitten. „Even op de foto”, zegt hij, „om te laten zien hoe groot de fractie na de volgende verkiezingen is.”

    • Emilie van Outeren