Kortkolom buitenland

Nieuwe Egyptische grondwet van kracht

Kairo. De Egyptische president Mohammed Morsi heeft gisteren de oppositie opnieuw opgeroepen tot dialoog, maar geen aanwijzing gegeven dat hij en zijn fundamentalistische Moslimbroederschap zich opmaken voor concessies. De avond tevoren had Morsi de betwiste grondwet tot wet verheven die vorige week met bijna 64 procent van de stemmen door de bevolking werd goedgekeurd (opkomst ongeveer 33 procent). Binnen twee maanden moeten parlementsverkiezingen worden gehouden. (AP, Reuters)

Moefti van Ossetië in Kaukasus vermoord

Vladikavkaz. Een islamitische geestelijk leider in Noord-Ossetië in de Kaukasus is woensdagavond vermoord. Volgens de recherche in Vladikavkaz, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek is plaatsvervangend moefti Ibragim Doedarov geliquideerd wegens zijn religieuze werkzaamheden. Het godsdienstig geweld in Rusland neemt toe. Eerder waren er aanslagen in Dagestan en Tatarstan, de belangrijkste islamitische deelrepubliek van Rusland. (AFP)

‘Terreurcel’ opgerold in Emiraten

dubai. De inlichtingendiensten van de Verenigde Arabische Emiraten hebben gemeld een cel van burgers van de VAE en Saoedi-Arabië te hebben opgerold die van plan zou zijn geweest in beide landen en andere staten aanslagen te plegen. Deze zomer waren in de Emiraten al zestig mensen opgepakt die zouden hebben bekend het regime te willen omver werpen namens de fundamentalistische Islah-partij. Die ontkent. De autoriteiten in de VAE tolereren geen oppositie. (AFP, Reuters)

Politie Spanje rolt smokkelbende op

Madrid. De Spaanse politie heeft gisteren bekendgemaakt een overwegend Marokkaanse bende te hebben opgerold voor de smokkel van hasj vanuit Noord-Afrika naar Europese landen, waaronder Nederland. Zo’n 11 ton hasj werd in beslag genomen en 31 Marokkanen, drie Spanjaarden en een Belgische zijn gearresteerd. De drugs werden op veerboten vanuit Marokko naar Spanje gebracht, verstopt in de brandstoftanks van vrachtwagens. (AP)

Mandela ontslagen uit ziekenhuis

Johannesburg. Nelson Mandela is ontslagen uit het ziekenhuis. De oud-president van Zuid-Afrika zal verder behandeld worden in zijn huis in Johannesburg totdat hij volledig is hersteld. Dat heeft de woordvoerder van president Jacob Zuma gisteren gezegd. Mandela (94) werd achttien dagen geleden in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Ook werden galstenen operatief verwijderd. (AP, BBC)

Oud-president Bush op intensive care

Houston. De Amerikaanse oud-president George Bush senior (88) ligt op de intensive care na „ een hardnekkige griep”. Dat heeft Bush’ woordvoerder gezegd. Bush ligt sinds 23 november in het ziekenhuis, toen hij werd opgenomen vanwege een aanhoudende hoest wegens bronchitis. (AP)