Kortkolom binnenland

Straf voor import illegaal gekapt hout

Amsterdam. De import en verkoop van illegaal gekapt hout is vanaf maart verboden. Dat geldt ook voor producten die ervan gemaakt zijn, zoals raamkozijnen, tuinmeubelen en schuttingen. Importeurs kunnen een taakstraf, een boete of een celstraf van maximaal twee jaar krijgen. Ook kunnen de goederen verbeurd worden verklaard of kan de handel worden stilgelegd, heeft staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken, PvdA) vandaag bekendgemaakt. (NRC)

Probleem vergunning grotere Eemshaven

Amsterdam. De Raad van State heeft een vergunning voor het uitbreiden van een deel van de Eemshaven vernietigd. De uitbreiding van de Wilhelminahaven in de Eemshaven had niet in de aan Groningen Seaports afgegeven natuurvergunningen mogen worden geregeld, aldus de uitspraak, maar dit had moeten worden geregeld bij de vergunning aan RWE voor de bouw van een kolencentrale. De uitbreiding hangt namelijk nauw samen met de bouw van de centrale, stelt de Raad van State. (NRC)

Geen problemen door hoog water rivieren

Amsterdam. Het water in Rijn en Maas zal de komende dagen nog enigszins stijgen om vervolgens weer te dalen. Tot wateroverlast zal de stijging vermoedelijk niet leiden, verwacht Rijkswaterstaat. In de Rijn zijn drie stuwen geopend, in de Maas twee, om het water sneller af te voeren. In de Rijn zal het water tot maximaal 14,40 meter boven NAP stijgen, in de Maas bereikt de afvoer morgen vermoedelijk 1.300 m3 per seconde. (NRC)

Duwbak ramt bijna stuw bij Borgharen

Maastricht. Een duwbak met 220 ton kunstmest heeft op Kerstavond bijna de stuw bij het Limburgse Borgharen geramd. De boot wilde bij het uitkomen van het Julianakanaal over de Maas zuidwaarts richting Maastricht varen. Door de hoge waterstand kwam de duwbak echter haaks op de stroming te liggen en dreef deze richting noorden, naar de vlakbij gelegen stuw. Een sleepboot wist een ongeluk te voorkomen. (NRC)