Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Koning botst met De Wever

De Belgische koning Albert is hard in aanvaring gekomen met Bart De Wever, de leider van de Vlaams-nationalistische N-VA. Albert riep maandag in zijn kersttoespraak op tot waakzaamheid voor „de populistische betoogtrant”.

Albert noemde de N-VA niet bij naam, maar waarschuwde voor politici die zoeken naar „zondebokken”. „Ofwel zijn het de vreemdelingen, ofwel landgenoten uit een ander landsdeel”. Hij verwees naar de „rampzalige gevolgen” van het populisme in de jaren dertig.

In Vlaamse media werd dit uitgelegd als kritiek op het Vlaamse nationalisme van de N-VA. De Wever, aanstaand burgemeester van Antwerpen, verwijt Albert vandaag in De Standaard een „verdelend” koning te zijn. „Een politiek koningschap valt niet te rijmen met een democratie”.

De Wever wil de rol van de vorst bij kabinetsformaties inperken, net als onlangs in Nederland gebeurde. Als grootste partij van België kreeg de N-VA na de verkiezingen van 2010 geen kans van Albert, aldus De Wever.

Volgens premier Di Rupo was de toespraak niet politiek van aard.