Kijken: Geert Wilders wil de islam weer gaan bestrijden

“Geert Wilders…” begint de interviewer. “Dat ben ik!” antwoordt hij, mochten we nog niet weten wie de man met het blond geverfde haar op ons beeldscherm is. Bekijk hier het gesprek van de NOS met PVV-leider Wilders terug. Waarin hij vertelt dat hij “de grootste ziekte die ons land de afgelopen eeuw heeft gehad”, volgens hem de islam, weer wil gaan aanpakken.

Screenshot van Geert Wilders in gesprek met de NOS
Screenshot van Geert Wilders in gesprek met de NOS

“Geert Wilders…” begint de interviewer. “Dat ben ik!” antwoordt hij, mochten we nog niet weten wie de man met het blond geverfde haar op ons beeldscherm is. Bekijk hier het hele gesprek van de NOS met PVV-leider Wilders terug. Waarin hij vertelt dat hij “de grootste ziekte die ons land de afgelopen eeuw heeft gehad”, volgens hem de islam, weer wil gaan aanpakken.

PVV-leider Wilders wil zich vooral weer meer toeleggen op het bestrijden van de islam dan in afgelopen jaren. In het gesprek noemt hij de aanpak van de islam zijn uitdaging voor volgend jaar. Volgens hem is de bestrijding ervan een levensopdracht, die hij tot zijn dood zal vervullen. Andere thema’s van de PVV zullen de komende jaren de economie en Europa zijn.

Nederland heeft volgens hem nog steeds een “Marokkanenprobleem”. Een probleem dat andere partijen niet durven uit te spreken, maar zijn partij volgens Wilders wel. Dingen durven zeggen is nodig om de problemen op te lossen, zegt Wilders in het interview.

‘We hebben geen voetbalprobleem maar een Marokkanenprobleem’

Als voorbeeld geeft Wilders de grensrechter die onlangs “door een aantal Marokkanen werd doodgeschopt”. Wilders benadrukt in het gesprek dat juist dat laatste niet werd benoemd. Het werd neergezet als een voetbalprobleem, maar was volgens Wilders juist een “Marokkanenprobleem”. Dit standpunt nam de PVV-leider een paar weken geleden al in:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Politiek en media blind voor racistisch geweld Marokkanen. We hebben geen voetbalprobleem maar een Marokkanenprobleem: http://t.co/gCb7gDGb

Zijn opmerking kon toen rekenen op fikse kritiek. Het doel is volgens Wilders echter niet om reuring te veroorzaken, maar om op te komen voor mensen die zich niet vertegenwoordigd voelen. Wilders:

“Op het moment dat je je vrijheid zelf kwijtraakt, dan realiseer je je eigenlijk hoeveel die vrijheid waard is. Niet alleen voor Geert Wilders, daar doe ik het niet voor, maar voor al die andere mensen in Nederland. Alles wat wij doen is voor de vrijheid van Nederland.”

Islam en vrijheid staan volgens hem haaks op elkaar en iets als de Arabische lente bestaat niet, zegt Wilders. Hij ‘zal degenen die de democratie bedreigen nooit laten winnen’.

Nederland is volgens hem nog lang niet genoeg veranderd. Even verspreekt Wilders zich: “Ik heb de islam ooit opgericht, eh, of sorry, opgericht… Ik heb de PVV ooit opgericht om de islam te bestrijden.”

Hij zegt dat het in de cultuur van Marokkanen zit dat ze iedereen buiten de eigen groep mogen aanpakken, waardoor ze zelden elkaar beroven. Wilders noemt dat Marokkaans racisme: “de islam is racisme”. Toch vond hij de mensen in islamitische landen die hij heeft bezocht sympathieke en gastvrije mensen. Onder het ‘juk van de racistische islamitische ideologie’ worden zij onderdrukt, aldus Wilders.

‘CDA en VVD vergisten zich tijdens Catshuisberaad in PVV’

In het gesprek gaat hij ook in op het mislukken van het Catshuisberaad, het overleg van de gedoogcoalitie afgelopen voorjaar over nieuwe miljardenbezuinigingen. De PVV steunde de maatregelen toen niet, wat leidde tot de val van het eerste kabinet-Rutte. Volgens hem heeft de PVV juist vanaf het begin een waarschuwing afgegeven aan Rutte, de “polygamist van de politiek” aldus Wilders, dat ze niet mee zouden gaan in te harde bezuinigingen.

CDA en VVD hebben zich vergist door te denken dat hij toch wel zou tekenen, zegt Wilders.

Kijk hier het hele interview terug: