Kerstrede van Beatrix was snel gevonden

De kerstrede van koningin Beatrix was gelekt en stond maandag al online. De Rijksvoorlichtingsdienst stelt een onderzoek in.

Amsterdam. Het was kinderlijk eenvoudig, volgens Anne Jan Roeleveld. De 24-jarige online marketeer was degene die de toespraak van koningin Beatrix – die dinsdag Eerste Kerstdag om 13.00 uur getoond zou worden – maandagavond al wist te bemachtigen en online zette.

Roeleveld nam op Kerstavond een kijkje op de site van het koninklijk huis toen hij hoorde dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekend had gemaakt dat het thema van de kersttoespraak van de koningin ‘vertrouwen’ was. Op basis van de url’s van de video’s probeerde hij vervolgens de toespraak van dit jaar op z’n beeld te krijgen. „Toen ik de datum en video ID in de link zag was het vrij eenvoudig om de datum op 25 december 2012 te zetten en het ID te verhogen. De link naar de kersttoespraak, die eigenlijk pas 25 december 2012 om 13.00 uur live mocht, werkte al”, schrijft hij op zijn blog.

De RVD erkende in een reactie dat de toespraak al klaarstond op het zogeheten videohosting-platform Rijksoverheidsvideo.nl. Maar de RVD zegt dat het bestand voorzien was een numerieke code, naast een datumcode. „Het gaat dus om meer dan alleen het veranderen van een jaartal”, aldus de RVD. Roeleveld spreekt tegen dat de video op een speciale manier was beveiligd. „De code waar de RVD over spreekt lijkt simpelweg het ID van de video te zijn.” De RVD onderzoekt het „lek”.

Ondanks dat de kerstrede dus al even online stond, werd de uitzending van de toespraak van de koningin dinsdag door ruim 1,1 miljoen mensen bekeken, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. En dat zijn 53.000 mensen meer dan vorig jaar. NRC