‘Iran bereid IAEA toe te laten’

Satellietfoto van het Parchin-complex waarop te zien is dat gebouwen zijn vernietigd, grondwerkzaamheden hebben plaatsgevonden en de omheining is weggehaald. Foto AP / ISIS

Een Iraanse viceminister zegt dat inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap mogelijk worden toelaten in ruil voor versoepeling van de sancties tegen Iran. Het zou gaan om de legerbasis Parchin, waarover het IAEA sterke vermoedens heeft dat daar nucleaire testen zijn uitgevoerd. Tot dusver zijn er op die legerbasis geen inspecteurs toegelaten.

Eerder deze maand slaagde een delegatie van het IAEA er niet in toegang te verkrijgen tot Parchin. Op satellietbeelden is dit jaar te zien geweest hoe het complex flink afgebroken is. Het IAEA vermoedt dat er aan nucleaire wapens is gewerkt. In een bericht van de onafhankelijke Iraanse krant Mardomsalari wordt onderminister van Buitenlandse Zaken Hasan Qashqavi geciteerd.

Hij zei volgens AP dat inspecteurs mogelijk worden toegelaten “als dreigingen vanuit het buitenland afnemen”. Hij wilde hier verder niet over in detail treden. Iran houdt vol dat de legerbasis een normale basis is en dat zijn atoomprogramma alleen vreedzame doeleinden kent.

Het komt zelden voor dat een hoge regeringsfunctionaris zich over dergelijke gevoelige kwesties uitspreekt. Volgens AP duidt dit erop dat Qashqavi de ideeën van de Iraanse regering ventileert.

    • Jules Seegers