Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Insectensekte en insectengekte

Kijk eens aan, we gaan weer eens insecten eten. Ieder jaar opnieuw lees ik in ‘de voorspellingen’ dat deze diertjes het helemaal gaan worden als alternatief voor ‘gewoon’ vlees. Zo rond eind december zijn er items op tv waarin een verslaggeefster dan in een wriemelende hoop meelwormen tuurt waarna de diertjes vervolgens via een beslagje in het ziedende frituurvet verdwijnen. Volgende shot: lichtgruwende tv-juffrouw die met gezonde tegenzin een hapje neemt en de drieminutenreportage beëindigt met een weinig overtuigend klinkend ‘Mmm, best lekker.’ Daarna is het weer een jaar lang stil.

In de recente maandag & dinsdag editie besteedde ook de redactie wetenschap van NRC Handelsblad aandacht aan het onderwerp. ‘Eten van meelworm beter dan kip, rund en varken’ meldt de kop. Verder lezen leert overigens dat het niet zozeer gaat om meer gastronomisch genot maar dat de consumptie ervan beter is voor het milieu.

Het grootbrengen van de wormen verlangt twee keer (vergeleken met kippen) tot 14 keer (runderen) minder ruimte. Ook worden er twee tot twaalf keer minder broeikasgassen uitgestoten. Aldus twee wetenschappers uit Wageningen die hun bevindingen eind vorige week publiceerden in het wetenschappelijke online tijdschrift PLOS ONE. Het krantenartikel werd afgesloten met een optimistisch ‘Naar verwachting komen volgend jaar de eerste snacks van wormen op de markt: meelwormennuggets en buffalowormkroket.’

Het doet mij denken aan vier jaar geleden toen ik gevraagd werd om een passende wijn te kiezen bij een gerechtje met gefrituurde sprinkhanen. Volgens de initiatiefnemer (een ondernemer in het zuiden van het land die daarvoor meervallen had gekweekt) ‘zouden sprinkhanen en andere insecten het helemaal gaan worden als volwaardig voedingsmiddel.’

Enfin, het zilt-notige karakter van de geselecteerde Valdespino Inocente Fino sherry combineerde prima bij de insectenbakwaar. Maar dit smakelijke een-tweetje bleek toch niet gewenste de succeskatalysator. Daarna werd het weer doodstil. Tot het jaar daarop toen er wederom een dergelijk bericht opdook.

En dus ook nu weer. Niets ten nadele van de goede bedoelingen van de wetenschappers overigens maar ik verwacht eerlijk gezegd dat we pas volgend jaar rond deze tijd pas weer wat zien, lezen of horen. Zolang de meelwormnuggets geen basismateriaal vormen voor een McDonald’s Happy Meal en ook de buffalowormkroket nog niet bij Febo achter de uitgifteluikjes ligt, blijft een en ander gefriemel in de marge.

Tot die tijd stort ik mij maar op het uitzoeken van passende wijnen bij wat meer courante frituurstructuren. Zoals bij de bitterballen en ‘croquetten’ die afgelopen zaterdag het Merry Crisis X-Mas menu vormden tijdens het eindejaarfeestje van Oma Bobs.

Oma Bobs is de luis in de pels (wat zouden we daar eens voor recept omheen kunnen verzinnen?) van het krokettenconglomeraat Royaan dat de gevestigde namen Van Dobben en Kwekkeboom exploiteert. Behalve dat Oma Bobs ook ‘normale’ kroketten met rund- en kalfvlees en garnalen produceert, maakt de chef de cuisine regelmatig wat meer culinaire uitstapjes. En in plaats van het traditionele biertje verlangen deze wat meer finesse.

Aldus gaf ik de bietenbitterbal met gemarineerde zalm en pissenlit gezelschap van Vouvray Pétillant Brut van Domaine Huet. Bij de aardappel-truffel croquet met coquille en jus de truffe werd Mas Laval Blanc 2011 (Hérault; blend van chardonnay-chenin blanc-viognier) geschonken. De croquet met confit de canard, foie gras met prei en sinaasappel vinaigrette mocht samen met François Chidaine Vouvray 2009 ‘Les Argilles’. De morille-zwezerikbitterbal met een noten-spruitkoolsalade rolde richting de rode Bourgogne 2010 van Jean Fournier. En de dessertbitterbal van geitenkaas met in honing gemarineerde peer werd op een hoger plan getild met de hulp van Eric Bordelet’s Poiré Authentique.

Iedereen toonde zich tevreden. Ook het milieu. Want al is de crisis klaarblijkelijk nog niet zo groot dat Oma Bobs als vulling wormen moest gebruiken, alle geschonken wijnen waren in ieder geval van biologische- of biodynamische komaf.

Oma Bobs Merry Crisis X-Mas wijnen komen uit het assortiment van De Vier Heemskinderen