Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Hoofd nationale politie: informatie naar agenten toe moet beter

De informatievoorziening vanuit de politietop naar de agenten “kan en moet beter”. Dat heeft Gerard Bouman, kwartiermaker van de nationale politie, in een e-mail aan alle werknemers van de politie geschreven.

DEN HAAG - Illustratie beschikbaar gesteld door de politie. Eind januari wordt bekend hoe het nieuwe operationele politieuniform eruit komt te zien. Tot die tijd kunnen 50.000 politiemensen hun keuze bepalen voor, onder meer, het type hoofddeksel, polo of shirt en een geel vlak of gele strepen op het uniform. ANP COMM/POLITIE. Foto voor eenmalig redactioneel gebruik.
DEN HAAG - Illustratie beschikbaar gesteld door de politie. Eind januari wordt bekend hoe het nieuwe operationele politieuniform eruit komt te zien. Tot die tijd kunnen 50.000 politiemensen hun keuze bepalen voor, onder meer, het type hoofddeksel, polo of shirt en een geel vlak of gele strepen op het uniform. ANP COMM/POLITIE. Foto voor eenmalig redactioneel gebruik. Eind januari wordt bekend hoe de nieuwe politieuniformen eruit gaan zien. Fotobewerking NRC

De informatievoorziening vanuit de politietop naar de agenten “kan en moet beter”. Dat heeft Gerard Bouman, kwartiermaker van de nationale politie, in een e-mail aan alle werknemers van de politie geschreven.

Vanaf 1 januari gaan de 25 huidige regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten samen. Bouman krijgt vanaf dan ook de leiding over die nieuwe politieorganisatie, ruim 62.000 werknemers.

Over de reorganisatie leven bij de politieorganisatie nog veel vragen en onduidelijkheden. Medewerkers zijn niet over alles even goed geïnformeerd, constateert Bouman. “Dit signaal uit de organisatie heeft me erg geraakt”, schrijft Bouman in een mail, die hij half december aan het personeel verstuurde.

“Medewerkers worden soms onrustig van de enorme operatie die ons de komende jaren wacht. Ik begrip die afstand tussen wat wij als kwartiermakers bedenken en de werkvloer goed.”

Bouman kondigt meldpunten aan waar politiemensen met hun vragen terechtkunnen, en nodigt werknemers “nadrukkelijk uit” om daar met zorgen en knelpunten te komen. Bij sommige afdelingen van de politie zijn die meldpunten inmiddels al in de lucht, maar een woordvoerder van de kwartiermaker kon vanmorgen niet precies zeggen hoeveel dat er zijn.

Bij vakbonden, ondernemingsraad en het personeel leven ook zorgen over de hoge verwachtingen die van de nationale politie zijn geschapen. De huidige capaciteit van 49.500 agenten (de rest van die 62.000 werknemers is ondersteuning) zou onvoldoende zijn om aan alle prioriteiten van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) te voldoen. Ook de ICT vormt een risico en het personeel is nog onzeker over zijn eigen toekomst. Alleen de ‘top-61’, zoals dat binnen de politie is gaan heten, weet al zeker wat zijn of haar nieuwe functie wordt: dat zijn Gerard Bouman en zijn drie collega’s van de nationale korpsleiding plus de regionale chefs.

Nieuwe regels rond topinkomens

De nieuwe politietop en de chefs van de tien regio’s krijgen te maken met de nieuwe regels rond topinkomens in de publieke sector: zij zouden niet meer dan 130 procent van een ministerssalaris verdienen (dat is ongeveer 190.000 euro per jaar). Ook degenen die wel al een contract hadden waarin ze meer verdienden, doen daar afstand van. Minister Opstelten deed een “moreel beroep” op hen om afstand van dat salaris te doen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

“Tot mijn genoegen hebben de betreffende functionarissen aan mijn verzoek gehoor gegeven. Dit draagt bij aan geloofwaardig leiderschap en een integere politieorganisatie.”