Broertjes: iedereen heeft over het verleden van Peekel kunnen lezen

Archiefbeeld Han Peekel. Foto ANP / Freek van Asperen Archiefbeeld Han Peekel. Foto ANP / Freek van Asperen

In reactie op de recente ophef over het lintje van Han Peekel, heeft de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, uitleg gegeven aan de gemeenteraad. Peekel is ooit veroordeeld voor belastingfraude. Volgens Broertjes hebben alle betrokken instanties kunnen lezen over het verleden van de presentator en producent, meldt Novum.

Alle instanties die de koninklijke onderscheiding van Peekel hebben beoordeeld, “en dus ook het Kapittel voor de Civiele Orden”, hebben de aantekening van de gemeente over het verleden van de presentator kunnen lezen, zo schrijft Broertjes aan de gemeenteraad. Daarmee impliceert de burgemeester dus dat iedereen van de veroordeling van de belastingfraude had kunnen weten. Het kapittel is het laatste orgaan dat over een onderscheiding moet beslissen.

De 65-jarige Peekel werd vorige week onderscheiden voor zijn verdiensten op de terreinen van cabaret, kleinkunst en de productie van programma’s voor televisie en radio. Hij is onder meer bekend van het tv-programma Wordt Vervolgd, over strips en tekenfilms, dat hij presenteerde.

Daarop liet onder meer een woordvoerder van het kapittel al snel blijken verontwaardigd te zijn over Peekels onderscheiding. De burgemeester heeft het Kapittel voor de Civiele Orden nog niet gesproken. Hij heeft de adviesinstantie nog niet kunnen bereiken.

    • Anouk Eigenraam