Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Heeft uw buurvrouw een vuurwapen?

Wat doet als u ontdekt dat uw buurman of buurvrouw een wapen in huis heeft? Niets doen, verhuizen of toch zelf ook maar een pistool kopen? Inwoners van een aantal Amerikaanse gemeentes in de buurt van New York kunnen sinds deze week het wapenbezit in hun buurt natrekken op een kaart die is gemaakt door The Journal News, een lokale krant.

De kaart, te bekijken op www.lohud.com, is bedekt met stipjes. Eén op de 23 volwassenen in het gebied heeft een wapenvergunning. Het is niet bekend hoeveel wapens ze daadwerkelijk bezitten. Jachtgeweren zijn niet meegerekend, want daarvoor is geen vergunning nodig.

De buurman van een man die een tijd geleden een vrouw in hun straat heeft neergeschoten, vertelde The Journal News dat hij blij was met de kaart. Hij had zijn huis niet gekocht als hij had geweten dat er iemand woonde met een wapenarsenaal, zei hij.

Een waarschijnlijkere reactie is dat bewoners zelf ook een wapen nemen. Na iedere schietpartij in de Verenigde Staten stijgen de wapenverkopen, zoals laatst na het bloedbad op een basisschool in Newtown. Inmiddels telt Amerika bijna net zoveel wapens als inwoners. The Journal News is bedreigd vanwege de kaart.