Grimm en Andersen en Moeder de Gans

None

Er zijn twee soorten sprookjes: sprookjes zonder en sprookjes met een schrijver. Van sprookjes als dat van Roodkapje en Sneeuwwitje weet niemand meer wie ze bedacht heeft. Mensen vertellen ze aan elkaar door, soms al eeuwenlang. Deze sprookjes werden 200 jaar geleden verzameld en in een boek gezet, door de Duitse gebroeders Grimm. Ongeveer een eeuw eerder had Charles Perrault er al veel opgeschreven, zoals Assepoester en Klein Duimpje, in Sprookjes van moeder de Gans. De geschreven sprookjes werden bijna allemaal bedacht door de Deen Hans Christian Andersen. Hij schreef Wilde Zwanen, De nieuwe kleren van de keizer, De kleine zeemeermin en nog veel meer. Hoe kun je nu het verschil zien tussen deze twee soorten sprookjes? Dat is erg moeilijk. Beide soorten sprookjes gebeuren erge dingen en zijn mensen wreed. In de cultuursprookjes overwint misschien vaker niet alleen het goede, maar ook het brave.