Geweten in India lijkt ontwaakt na verkrachting

De groepsverkrachting van een vrouw in een bus anderhalve weekgeleden in de Indiase hoofdstad heeft tot steeds grotere beroering geleid. De Indiase kranten staan nu dagelijks vol met berichten over verkrachting van vrouwen en mishandeling van dienstmeiden en inwonende schoondochters, zonder dat daar doorgaans veel aandacht aan wordt besteed. Deze keer lijkt het geweten van de natie te zijn ontwaakt.

In verlegenheid gebrachte politici en politie roepen om het hardst om maatregelen om Delhi veiliger te maken voor vrouwen, om politieagenten adequater te laten reageren en om snelle en harde straffen voor daders. Premier Manmohan Singh zei vandaag dat commissies zijn benoemd die voorstellen moeten doen.

Vanmiddag trokken opnieuw zo’n tweehonderd jongeren, meest studenten, naar India Gate, in het centrum van Delhi, om te demonstreren voor betere bescherming van vrouwen. De afgelopen dagen leidden protesten bij India Gate, niet ver van het parlement en het presidentiële paleis, tot heftige botsingen met de politie. Volgens ooggetuigen sloegen politieagenten hard in op vreedzame demonstranten. Een agent raakte zondag gewond en overleed later.

In verband met de groepverkrachting zijn zes mannen gearresteerd onder wie de buschauffeur. Ze reden een uur lang met het slachtoffer en haar vriend rond, en misbruikten de vrouw al die tijd.

Artsen in het Mount Elizabeth ziekenhuis in Singapore vechten voor het leven van de 23-jarige Indiase vrouw die met ijzeren staven werd aangevallen in een bus in New Delhi en door verschillende mannen werd verkracht.

De vrouw, een studente geneeskunde, werd afgelopen nacht in een speciaal daartoe ingericht vliegtuig naar Singapore overgevlogen omdat daar de benodigde kennis aanwezig is voor het uitvoeren van gecompliceerde orgaantransplantaties.

Volgens het Elizabeth ziekenhuis is de toestand van de vrouw, die in Delhi ook al drie operaties onderging, „uitermate kritiek”. Ze wordt kunstmatig beademend.