En de student flirt in de UB

Op speciale Facebookpagina’s kunnen studenten contact leggen in de studiezaal.

Het eind van het jaar betekent: bomvolle studiezalen in Nederlandse universiteitsbibliotheken. In deze ruimten van serene stilte en collectieve concentratie zit ook een grote bron van afleiding: verleiding. Ogen dwalen snel af naar al dat mannelijk en vrouwelijk schoon dat zich heeft samengepakt in de universiteitsbibliotheek (UB). Studeren in de UB vraagt daarom om gedegen voorbereiding.

„Ga je mee studeren in de UB?”, vroeg ik laatst een vriendin. „Nee”, antwoordde ze bloedserieus. „Dan zal ik eerst naar huis moeten om wat beters aan te trekken.”

Onopvallend en onuitgesproken: zo werd er voorheen geflirt in de UB. Maar daar is vorige week verandering in gekomen. Via Facebookpagina’s van ‘Gespot UB’ kunnen studenten anoniem hun romantische gedachtes aan het web toevertrouwen, in de hoop dat de juiste persoon het leest.

Het werkt heel simpel. Studenten sturen een bericht naar de Gespot-pagina van hun studieruimte en de beheerders van die pagina anonimiseren het bericht en plaatsen het op de wall. Wat begon als een klein initiatief van een paar studenten van de Universiteit Utrecht, heeft zich binnen enkele dagen door heel studerend Nederland verspreid. Ook de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Vrije Universiteit, Universiteit Twente en de Universiteit Leiden hebben een Facebookpagina.

Een greep uit de berichten: ‘Vandaag in studiezaal 3B heb ik je gezien. Je hebt de mooiste ogen en de lekkerste lippen, kijkend naar je Mac. Van je kleren weet ik niks meer, zo mooi was jouw gezicht. Hopelijk val jij op jongens!’, zo schrijft een verliefde student op de Facebookpagina van de Universiteitsbibliotheek aan de Singel van de UvA.

Een ander probeert juist zijn of haar intellectuele vermogens in de strijd te gooien om een geesteswetenschappen-student in de bibliotheek van het P.C. Hoofthuis (UvA) te imponeren: ‘Wil je ook voor mij wat voorlezen uit Tocqueville’s ‘Tirannie van de meerderheid’?’

Soms zijn de berichtjes wat platvloers (‘Jongen daar in CIM kamer 1.14, wil je je nog een keer zo uitrekken, wat een lekker buikje’). Vooral Amsterdamse studenten lijken directer dan hun collegae in andere steden.

De eerste match is intussen een feit, meldt de (anonieme) beheerder van de pagina in Utrecht. Een jongen herkende zich in de omschrijving van zijn wintertrui, die een studente verderop in de zaal op Facebook plaatste. Het zal vast niet bij één geslaagde koppelpoging blijven. Of zoals iemand op Facebook schrijft: ‘Augustus 2013. De eerste UB-baby’s worden geboren, de UB-babyboom is een feit.’

    • Jaus Müller