Dijsselbloem wil regels nieuwe hypotheken niet versoepelen

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voelt niets voor het versoepelen van de regels voor nieuwe hypotheken.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voelt niets voor het versoepelen van de regels voor nieuwe hypotheken. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voelt niets voor het versoepelen van de regels voor nieuwe hypotheken. Vandaag zegt hij dat in een interview met de Volkskrant. Op 1 januari gaan regels in voor iedereen die een nieuwe hypotheek aangaat of deze verhoogt.

Onder meer de Eerste Kamer deed een oproep aan het kabinet af te zien van de verplichting om in dertig jaar de hele hypotheek af te lossen. Dat zou maximaal de helft moeten zijn.

Dijsselbloem vreest echter voor eurocommissaris Olli Rehn als hij de hypotheekmaatregelen zou aanpassen. Dijsselbloem in de Volkskrant:

“Dat moeten we gewoon niet doen. Ik geef u op een briefje dat als de begrotingscommissaris dat hoort, hij zegt: Nederland stelt de aanpak van zijn onevenwichtigheden weer uit.”

Dijsselbloem heeft het regeerakkoord van Rutte II twee keer aan Rehn gepresenteerd. Die heeft het goed ontvangen omdat het volgens Dijsselbloem “de juiste structurele economische onevenwichtigheden aanpakt, dus op de woningmarkt, arbeidsmarkt en pensioenen.” Maar dat betekent niet dat Rehn nu soepeler zou zijn en akkoord gaat met een versoepeling van de plannen, aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem laat verder weten niet zomaar vast te willen houden aan de eis van Brussel dat het begrotingstekort niet meer dan 3 procent mag zijn. Hij zegt alleen niet als eerste die discussie aan te willen zwengelen.