Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Dijsselbloem: regels hypotheken niet soepeler

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) wijst een versoepeling van de nieuwe hypotheekregels voorlopig af. De Eerste Kamer heeft deze maand een motie aangenomen waarin het kabinet wordt verzocht nog eens te kijken naar de nieuwe regels, omdat die de situatie op de woningmarkt mogelijk alleen maar zouden verergeren. Maar Dijsselbloem zegt op dit moment niet van plan te zijn de regels aan te passen.

In de Volkskrant van vandaag zegt Dijsselbloem: „Dat moeten we gewoon niet doen”. „Ik geef u op een briefje dat als de begrotingscommissaris [van de EU, red.] dit hoort, hij zegt: Nederland stelt de aanpak van onevenwichtheden wéér uit.”

Nederlandse banken lobbyen op dit moment voor versoepeling van de regels. Ze willen onder meer dat huizenkopers toch minder dan 100 procent mogen aflossen. De nieuwe tegels stellen volledige aflossing verplicht. Ook willen de banken dat huizeneigenaren langer hypotheekrente mogen aftrekken. Nu is dat wettelijk beperkt tot dertig jaar. Banken willen dat die periode wordt verlengd, tot bijvoorbeeld veertig jaar.

Uit een nieuw voorstel van het Basels-Comité voor Bankentoezicht blijkt tevens dat Nederlandse banken het steeds moeilijker gaan krijgen om nieuwe hypotheken te verstrekken. Het comité wil strengere eisen stellen aan partijen die pakketten hypotheken overnemen van banken. Dit is een belangrijke manier voor banken om nieuwe financiering aan te trekken. Voor de opkopende partijen wordt het echter onaantrekkelijker om die pakketten te kopen.

6 vragen over de nieuwe hypotheekregels: pagina 21