Celstraffen bouwfraude houden in hoger beroep grotendeels stand

De rechtbank in Den Bosch vorig jaar ten tijde van de behandeling van de bouwfraudezaak. Foto ANP / Aloys Oosterwijk
De rechtbank in Den Bosch vorig jaar ten tijde van de behandeling van de bouwfraudezaak. Foto ANP / Aloys Oosterwijk De rechtbank in Den Bosch vorig jaar ten tijde van de behandeling van de bouwfraudezaak. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

De veroordeelden in de Limburgse bouwfraudezaak hebben ook in hoger beroep celstraffen gekregen. De straffen van het gerechtshof in Den Bosch verschillen nauwelijks van de straffen die de rechtbank eerder uitdeelde.

Het bouwbedrijf kocht in de periode 2004-2009 jarenlang ambtenaren om in ruil voor opdrachten of vertrouwelijke informatie. Volgens het hof hebben ambtenaren door hun omkoping het vertrouwen van de burger in de overheid ernstig geschaad. De medewerkers van het bouwbedrijf hebben de wegenbouwmarkt verstoord en hun bedrijf oneerlijk bevoordeeld. Janssen de Jong kreeg van de NMa eind 2010 al een boete van ruim drie miljoen euro voor verboden prijsafspraken.

De veroordeelde regiomanager van bouwbedrijf Janssen de Jong Infra kreeg 14 maanden cel. De manager kocht ambtenaren om met geld, gratis werkzaamheden in privéwoningen en tuinen, een babyborrel, een vliegreis, diners, toegangskaarten voor concerten en voetbalwedstrijden en uitstapjes zoals kleiduivenschieten en quadrijden.

De 52-jarige oud-directeur moet 12 maanden de gevangenis in, eerder kreeg hij 14 maanden. De voormalige directeur kocht twee ambtenaren van de gemeenten Stein en Maastricht om met geld, een concert van Robbie Williams en een volledig verzorgde vliegreis naar de grand prix in Monaco.

Echtgenote ex-ambtenaar medeplichtig

Een 33-jarige medewerker van het bouwbedrijf heeft een werkstraf van 150 uur gekregen. De medewerker kocht een provincie-ambtenaar van Limburg om met diverse gratis verbouwingswerkzaamheden aan de privéwoning van de betreffende ambtenaar. De oud-ambtenaar, die de gratis werkzaamheden ontving aan zijn huis en tuin, kreeg 9 maanden celstraf; drie maanden minder dan de oorspronkelijke veroordeling. Ook zijn echtgenote heeft een werkstraf gekregen van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Het hof vindt dat ze medeplichtig is omdat ze actief betrokken was bij het verstrekken van de opdrachten en het plannen van de gratis verrichte bouwwerkzaamheden aan de woning.

Verder werden drie ambtenaren van Maastricht, Heerlen en Nuth elk veroordeeld tot 8 maanden cel. Een ambtenaar van de gemeente Sittard-Geleen kreeg een werkstraf van 200 uur. Daarnaast zijn zij voor jaren uit hun ambt ontzet. Een ambtenaar is vrijgesproken.