Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Brahimi wil tussenregering in Syrië

Free Syrian Army fighters aim their weapons during a gunfight with forces loyal to Syrian President Bashar al-Assad near Aleppo's airport December 26, 2012. Syrian rebels are surrounding bases and military airports loyal to President Bashar al-Assad across the northern province of Aleppo, a commander said, but are struggling to counter attacks from jet fighters which can fly even from besieged airfields. REUTERS/Muzaffar Salman (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Free Syrian Army fighters aim their weapons during a gunfight with forces loyal to Syrian President Bashar al-Assad near Aleppo's airport December 26, 2012. Syrian rebels are surrounding bases and military airports loyal to President Bashar al-Assad across the northern province of Aleppo, a commander said, but are struggling to counter attacks from jet fighters which can fly even from besieged airfields. REUTERS/Muzaffar Salman (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Internationaal bemiddelaar Lakhdar Brahimi heeft vandaag in Damascus opgeroepen tot de vorming van een overgangsregering die Syrië naar verkiezingen en „werkelijke verandering” moet leiden. Brahimi gaat zaterdag naar Moskou, waar vandaag een Syrische regeringsdelegatie wordt verwacht om te praten over de mogelijkheden een einde te maken aan de bloedige oorlog in het land. Daarbij zijn volgens de oppositie de afgelopen twee jaar meer dan 45.000 doden gevallen.

Maar de vooruitzichten zijn niet gunstig. Volgens diplomaten bij de Verenigde Naties is er geen enkel teken dat de Syrische president Bashar al-Assad bereid is te onderhandelen. Hij zou steunen op een „jonge garde” die de oorlog onverkort wil voortzetten. De oppositie op haar beurt wijst elke oplossing af die het regime in enige vorm laat voortbestaan. De nieuwe oppositiecoalitie onder de geestelijke Moaz al-Khatib denkt dat Brahimi Assad wil laten aanblijven als staatshoofd zonder werkelijke macht. Op zijn Facebookpagina schreef Khatib Brahimi te hebben meegedeeld zo’n oplossing af te wijzen. „De regering en haar president kunnen niet aanblijven, met of zonder hun bevoegdheden.”

Tegelijk liep de chef van Assads militaire politie, generaal Abdelaziz Jassim al-Shalal, naar de rebellen over. Hij is een van de hoogste militairen die tot dusverre zijn gedeserteerd. Maar hij maakte geen deel uit van de harde kern van Assads regime. Shalal verklaarde in een videofilm die op YouTube is geplaatst dat het Syrische leger is veranderd in „een bende die moordt en vernietigt”.

Toenemende sektarische haat tussen de sunnitische meerderheid en minderheden die Assad steunen, kwam tot uiting in een video die is gepubliceerd door jihadistische strijdgroepen. Daarop zijn de lijken te zien van tientallen strijders van Assad langs een weg bij een alawitische stad in de provincie Hama waar rebellen twee weken geleden een nieuw offensief hebben gelanceerd. Assads regime steunt met name op de alawieten, een shi’itische sekte. „Laat dit een les zijn”, zegt de cameraman. „Dit zijn Assads afvallige honden op de weg [..] Dit is het lot van alle varkens.” (Reuters, AP, AFP)