Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Bouman: ‘Informatie over nieuwe nationale politie moet beter’

De informatievoorziening vanuit de politietop „kan en moet beter”. Gerard Bouman, de kwartiermaker van de nationale politie, heeft dat in een e-mail aan alle politiemensen geschreven.

Vanaf 1 januari gaan de 25 regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten samen. Bouman krijgt als korpschef de leiding over die nieuwe politieorganisatie, van ruim 62.000 werknemers. Over de reorganisatie leven binnen de politie nog veel vragen en onduidelijkheden. Medewerkers zijn niet over alles even goed geïnformeerd, constateert Bouman. „Dit signaal uit de organisatie heeft me erg geraakt”, schrijft hij in een mail, die hij half december aan het personeel verstuurde. Hij kondigt meldpunten aan waar politiemensen terechtkunnen met vragen.

Binnen de politie maakt men zich ook zorgen over de hoge verwachtingen die van de nationale politie zijn geschapen. De huidige capaciteit zou onvoldoende zijn om aan alle prioriteiten van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) te voldoen. De ICT vormt een risico en het personeel is onzeker over zijn eigen toekomst.

De nieuwe politietop voldoet aan nieuwe regels rond topinkomens in de publieke sector: zij verdienen niet meer dan 130 procent van een ministerssalaris, ongeveer 190.000 euro per jaar. Degenen met een contract waarin ze meer verdienden, doen daar afstand van. Opstelten deed daartoe een „moreel beroep” op hen, schrijft hij aan de Tweede Kamer.