Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Berga wint chaotisch NK

Ingmar Berga is gisteren in Utrecht Nederlands kampioen marathonschaatsen op kunstijs geworden. De 28-jarige Drent van de BAM-ploeg was de snelste in een kopgroep van vier. Bart de Vries werd tweede, Jouke Hoogeveen derde en Frank Vreugdenhil vierde. Voor Berga is het na 2007 zijn tweede titel.

De strijd op het zware kunstijs van de Vechtsebanen in Utrecht was een slijtageslag. Slechts 17 van de 62 gestarte rijders haalden de finish. Berga maakte deel uit van een kopgroep van zes man, waarvan er uiteindelijk vier overbleven tot de eindsprint. De laatste bocht was volgens Berga cruciaal. „Binnen de ploeg was dit scenario doorgesproken”, aldus de Drent tegenover het ANP. „Ik moest zorgen dat ik als eerste in die bocht zat. Dat lukte me uiteindelijk net”.

Bij de vrouwen won Rixt Meijer. Lisanne Soemanta passeerde als eerste de finish, maar omdat ze dat vallend had gedaan werd ze teruggezet naar de derde plaats.