Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Agenda film

Du vent dans mes mollets

Een onbezorgde jeugd is weinigen gegeven. Maar al te vaak heb je als kind te maken met de existentiële radeloosheid van je ouders en andere volwassenen, die niet eenvoudig te doorgronden is. Rachel is zo’n kind. In een Franse provinciestad in de jaren tachtig gaat zij ernstig door het leven. Haar moeder is van de overbezorgde soort, haar vader platonisch verliefd op een vrouw bij wie hij de keuken verbouwt, haar beste vriendinnetje gaat dood. Rachel slaat zich er moedig doorheen. Het lijkt haar het beste, vertelt ze aan de kinderpsychiater, dat haar ouders doodgaan. Pas dan kan haar leven echt beginnen. Regisseur Carine Tardieu geeft een overtuigend beeld van de neurosen in een alledaagse gezinsomgeving, waar iedereen aardig voor elkaar probeert te zijn en zich desondanks psychische drama’s afspelen die het kind voor altijd zullen tekenen. Of niet natuurlijk – maar Rachel is nog te jong om te beseffen dat er na haar jeugd een ander leven wacht, waarin ze haar eigen tekortkomingen kan uitleven.

Searching For Sugar Man

Documentaire over de Amerikaanse singer-songwriter Rodriguez die na twee albums in de vergetelheid raakte en bouwvakker werd. Maar ondertussen groeide hij in die jaren uit tot een superster in Zuid-Afrika, waar jonge blanke Zuid-Afrikanen zijn muziek tot de vertolker maakten van hun rebelse levensgevoel en onvrede met het apartheidsregime; de artiest wist van niks. Pas halverwege de jaren negentig slaagden enkele muziekfanaten erin hem op te sporen. Rodriguez kwam naar Zuid-Afrika en de bouwvakker uit Detroit stond ineens in een hal voor duizenden mensen te spelen. Searching For Sugar Man won op het IDFA-festival de publieksprijs.

Oskar Fischinger

In een vitrine van het Filmmuseum ligt een opmerkelijk briefje. Er wordt in gesteld dat arme mensen kunst meer nodig hebben dan rijke. „Europa is zo arm dat het nog gevoel voor kunst heeft.” Het briefje is afkomstig van de Duits-Amerikaanse filmkunstenaar Oskar Fischinger aan wie het Eye-filmmuseum een tentoonstelling wijdt. Met zijn vroege abstracte experimenten streefde Fischinger naar een filmisch equivalent van muziek en een zuivere beeldtaal. Lang voordat de videoclip bestond, verbond Fischinger abstracte beelden met muziek en ritmes.

Eye, Amsterdam. T/m 17 maart. Dagelijks 11-18u. eyefilm.nl

Life Of Pi

Life Of Pi van Oscar winnaar Ang Lee, is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Yann Martel en vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke overlevingstocht van de jonge PI (Suraj Sharma) op zee.