Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Agenda diversen

Mike Kelley

Alles wat naar goede, maar vooral gevéstigde smaak zweemt, licht kunstenaar Mike Kelley beentje, zo is te zien op de tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Hij revolteert tegen het minimalisme en de conceptuele kunst die hij op CalArts, de beroemde kunstacademie vlak bij Los Angeles, krijgt ingestampt. Altijd zoekt hij zijn eigen weg, zijn eigen manier om tot uitdrukking te brengen wat hij denkt en voelt. Deze tentoonstelling is een afdaling in de onderbuik van het onderbewuste. En als je weer boven komt, voel je je gelouterd, vol levenskracht en boordevol inspiratie om nieuwe dingen te maken.

Op 5 januari is er een Walk & Talk in het Stedelijk, een interactieve rondleiding met als ingrediënten: kijken, wandelen, korte opdrachten en filosoferen over kunst.

Mike Kelley, t/m 1 april. Walk & Talk, 5 januari, 13.30 uur. Stedelijk Museum Amsterdam. stedelijk.nl

Winterspelen

Studenten van de docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving van ArtEZ hogeschool organiseren op 5 en 6 januari De Winterspelen in het Kröller-Müller Museum. Met bijzondere activiteiten bij beroemde kunstwerken uit de museumcollectie voor het hele gezin. Een mooie gelegenheid om ook een kijkje te nemen bij de lopende tentoonstellingen zoals

De rijkdom van Arte Povera. Italiaanse avant-garde uit de jaren 70 en Vincent is back.

5 en 6 januari, 11 t/m 15.30 uur. Kröller-Müller Museum, Otterlo. kmm.nl

Wenken naar Winnetou.

De tentoonstelling Indianen. Kunst en cultuur tussen mythe en realiteit in de Amsterdamse Nieuwe Kerk laat vooral zien hoe we naar indianen kijken. 5 januari geeft antropoloog dr. Harald Prins (Kansas State University) een lezing over onze beeldvorming over de indianen van de negentiende eeuw tot nu.

5 januari, 15 uur. De Nieuwe Kerk, Amsterdam. nieuwekerk.nl

Lichtfestival

De eerste editie van het Amsterdam Light Festival is een eclectische mix van wandeltochten langs bombastisch versierde Amsterdamse kerstgevels, vrolijk verlichte boottochten en een lichtkunstroute van het Waterlooplein naar het Nemo. Er werd bij de selectie geen onderscheid gemaakt tussen kunstenaars, designers of ingenieurs. Op de route staan verschillende werken die moderne technieken verrassend combineren met aandacht voor de locatie en stad waar ze zich bevinden.

t/m 20 januari. Op diverse locaties in de binnenstad Amsterdam. Amsterdamlightfestival.com