Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

50Plus doet niet mee met gemeenteraadsverkiezingen

HILVERSUM - Scheidend voorzitter Jan Nagel geeft een afscheidsspeech tijdens het partijcongres van de 50PLUS-partij. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
HILVERSUM - Scheidend voorzitter Jan Nagel geeft een afscheidsspeech tijdens het partijcongres van de 50PLUS-partij. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Scheidend voorzitter Jan Nagel geeft een afscheidsspeech tijdens het partijcongres van de 50Plus-partij in november. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De partij 50Plus doet niet mee met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen, in maart 2014. Dat zegt ex-voorzitter en Eerste Kamerlid Jan Nagel. Hij vreest “gedoe met baantjesjagers” in zijn jonge partij, die opkomt voor de belangen van ouderen. Nagel richtte 50Plus drie jaar geleden op en heeft sindsdien zetels gewonnen in de Provinciale Staten van acht provincies, in de Eerste Kamer en in de Tweede Kamer.

In september was 50Plus de enige nieuwe partij die in de Kamer kwam, met twee zetels. Met fractievoorzitter Henk Krol (ex-Gaykrant) is de partij sindsdien in de verschillende peilingen geklommen naar zeven à acht zetels. Nagel is niet van plan om die virtuele politieke winst bij de eerstvolgende verkiezingen om te zetten in politieke invloed in de gemeenten. “Al is de verleiding groot”, zegt Nagel, die eerder de lokale partij Leefbaar Hilversum oprichtte.

“Het is vanaf het begin niet de bedoeling geweest te concurreren met bestaande lokale partijen.”

Bevechten van de gevestigde orde

Liever werkt Nagel samen met bestaande plaatselijke partijen om te bewerkstelligen dat de belangen van ouderen ook op lokaal niveau behartigd worden. “We doen in feite hetzelfde: het bevechten van de gevestigde orde.” Hij moedigt leden aan lokaal actief te zijn. “Je ziet al mensen die binnen onze partij een belangrijke rol spelen en ook lid zijn van een partij in hun gemeente.”

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats in maart 2014. Over deelname aan de Europese verkiezingen in juni 2014, heeft de partij nog geen beslissing genomen. “We moeten zien of de tijd daarvoor deze keer al rijp is”, zegt Nagel.

‘Onmogelijk om iedereen te screenen’

Nagel is geschrokken van de taferelen die eerder bij de Lijst Pim Fortuyn (LPF) en recentelijk bij Trots op Nederland (TON) en bij de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders afspelen. “Er komen allerlei mensen aanwaaien, met ambities maar zonder politieke ervaring. Als kandidaten in opspraak komen of zich weer afsplitsen, is dat slecht voor het imago van de club. Het is onmogelijk om iedereen die zich meldt omdat hij 50Plus Woerden, Heerenveen of Kerkrade gaat oprichten voldoende te screenen.”