Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM: keiharde straffen voor vandalen tijdens jaarwisseling

Raddraaiers en vuurwerkhooligans die de jaarwisseling verstoren, moeten rekenen op maandanlange celstraf of honderden euro’s boete en schadevergoeding aan hun slachtoffer. De hoogste baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, zegt vandaag in De Telegraaf dat het OM de harde aanpak van vorig jaar oud en nieuw doorzet.

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, wil de harde aanpak van de vorige jaarwisseling doorzetten.
De hoogste baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, wil de harde aanpak van de vorige jaarwisseling doorzetten. Foto ANP / Lex van Lieshout

Raddraaiers en vuurwerkhooligans die de jaarwisseling verstoren, moeten rekenen op maandanlange celstraf of honderden euro’s boete en schadevergoeding aan hun slachtoffer. De hoogste baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, zegt vandaag in De Telegraaf dat het OM de harde aanpak van vorig jaar oud en nieuw doorzet.

Bolhaar zegt in de krant:

“We zetten de ingeslagen weg voort. We pikken het niet als de feestvreugde wordt verstoord. Zo veel mogelijk handelen we deze zaken als OM zelf af, vaak binnen één of twee dagen, en daarnaast passen we supersnelrecht toe. Dat betekent een strafvoorstel van ons of binnen een paar dagen voor de rechter.”

Vorig jaar zette het OM er voor het eerst vol op in om vandalen tijdens de jaarwisseling zo snel en hard mogelijk aan te pakken. Bijna duizend mensen werden aangehouden en opgelegde boetes gingen omhoog van gemiddeld 350 naar 540 euro. Celstraffen waren gemiddeld 163 dagen ten opzichte van veertig het jaar ervoor.