Syrië-gezant Brahimi zaterdag naar Moskou voor vredesoverleg

Syrie-gezant Brahimi praat met de Syrische president Assad eergisteren over een uitweg uit het conflict in het land. Foto EPA / Sana Syrie-gezant Brahimi praat met de Syrische president Assad eergisteren over een uitweg uit het conflict in het land. Foto EPA / Sana

De internationale gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi brengt aankomende zaterdag een bezoek aan Moskou om te praten over de crisis in Syrië. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd, aldus het Russische persbureau ITAR-Tass.

Brahimi sprak maandag al in Damascus met de Syrische president Bashar Assad over mogelijke stappen om het conflict op te lossen. Hij wilde hier echter niet over uitweiden. Vooralsnog lijkt het er niet op dat er snel een onderhandelde oplossing wordt gevonden voor de burgeroorlog in Syrië.

Tegelijkertijd zond de regering-Assad vandaag de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad en de assistent-minister Ahmad Arnous naar Rusland. Wat voor doel de reis had wilde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken niet zeggen.

Volgens een Libanese bron, die dicht bij Damascus zou staan, is er een hoopvolle “sfeer dat er iets goeds kan gebeuren”. Bij het conflict zijn tot nu toe al meer dan 45.000 mensen omgekomen, zo werd vandaag bekend.

Syrische minister binnenlandse zaken uit ziekenhuis

De Syrische minister van Binnenlandse Zaken Mohammed al-Shaar is vandaag overigens uit het ziekenhuis in Libanon ‘ontslagen’ en weer onderweg naar Syrië, zo melden bronnen bij de internationale luchthaven van Beiroet aldus AP. Al-Shaar raakte eerder deze maand gewond bij een zelfmoordaanslag bij het ministerie, die aan vijf mensen het leven kostte.

Het is onduidelijk of Al-Shaar er weer helemaal bovenop is, of dat hij vanwege politieke druk Libanon verlaat. Er bestaat in Libanon grote verdeeldheid over de Syrische burgeroorlog. Diverse anti-Syrische politici in Libanon riepen afgelopen week op tot de arrestatie van Al-Shaar. Al-Shaar raakte in juli ook al gewond toen een bom afging tijdens een crisisberaad in Damascus. Bij die aanslag kwamen vier hooggeplaatste regeringsfunctionarissen om.

    • Anouk Eigenraam