Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Starbucks gooit koffiebekers in de strijd voor verzoening over “fiscale afgrond”

In Nederland weten we allang dat een ‘bakkie pleur’ verbroedert. Starbucks lijkt dat nu ook bedacht te hebben. De koffieketen gaat diens koffiebekers inzetten om politici rondom de discussie over de zogenoemde ‘fiscal cliff’ nader tot elkaar te brengen.

Medewerkers van Starbucks gaan op de koffiebekers politici oproepen tot elkaar te komen in het debat over de 'fiscal cliff''. Foto ANP / Lex van Lieshout
Medewerkers van Starbucks gaan op de koffiebekers politici oproepen tot elkaar te komen in het debat over de 'fiscal cliff''. Foto ANP / Lex van Lieshout Medewerkers van Starbucks gaan op de koffiebekers politici oproepen tot elkaar te komen in het debat over de 'fiscal cliff''. Foto ANP / Lex van Lieshout

In Nederland weten we allang dat een ‘bakkie pleur’ verbroedert. Starbucks lijkt dat nu ook bedacht te hebben. De koffieketen gaat diens koffiebekers inzetten om politici rondom de discussie over de zogenoemde ‘fiscal cliff’ nader tot elkaar te brengen.

Volgens Reuters gaat het bedrijf diens werknemers, die in de 120 filialen rondom Washington D.C. werken, vragen om morgen en overmorgen de tekst ‘Come Together’ op de kopjes koffie te schrijven. De directeur van Starbucks, Howard Schultz, hoopt dat de boodschap op de koffiebekers de politici in Washington aanzet tot een deal over de dreigende fiscale problemen. Als er geen deal voor het eind van het jaar wordt gesloten tussen de Democraten en de Republikeinen ontstaan komend jaar flinke begrotingsproblemen.

Advertenties in Amerikaanse kranten

De teksten die oproepen tot verzoening zullen niet alleen verschijnen op de koffiebekers van Starbucks. Het bedrijf plaatst morgen ook advertenties in de Washington Post en de New York Times met de oproep. Ook wil het bedrijf alle andere media inzetten zoals Twitter en Facebook. De ceo van Starbucks Howard Schultz zegt over de actie:

“We vragen om aandacht omdat we erg teleurgesteld zijn in het verloop van de discussie nu en we vinden dat dit land beter verdient. Er is zoveel mis, waarom kunnen we de politieke verschillen niet opzij leggen in het belang van dit land. We spreken dezelfde taal, maar we leren weinig van elkaar.”

Schultz ziet gebrek aan leiderschap

Het is niet de eerste keer dat Schultz van zich laat horen. Tijdens het begrotingsdebat afgelopen zomer riep de ceo ook al op tot meer samenwerking en zei toen:

“We zien een groot gebrek aan leiderschap, onverantwoordelijk gedrag en een slecht functioneren van politici.”

Als de Amerikaanse president Obama, die zijn vakantie zelfs vroegtijdig heeft afgebroken wegens de problemen, morgen een kopje koffie bestelt bij Starbucks ziet hij in ieder geval dat hij er dus niet alleen voor staat. Dat wordt de komende dagen gezellig bij een kopje koffie de “fiscal cliff” bespreken.