Omstreden Russische adoptiewet unaniem door parlement

Mogen Amerikanen Russische kinderen adopteren of niet? Het is nu aan president Poetin. Foto AFP / Alexei Nikolsky

De Russische wet die de adoptie van Russische kinderen door Amerikanen verbiedt, is vandaag unaniem door het parlement aangenomen. Het is nu aan president Poetin om te besluiten zijn handtekening onder de omstreden wet te zetten, meldt AP.

Poetin toonde eerder begrip voor de wet, die wordt bekritiseerd door de ministers van Buitenlandse Zaken en Onderwijs. De wet is een vergelding voor de onlangs aangenomen Amerikaanse Magnitski-wet. Die wet voorziet in sancties tegen Russische ambtenaren die betrokken zouden zijn geweest bij het proces tegen en de dood in 2009 van advocaat Sergej Magnitski.

De anti-adoptiewet is vernoemd naar Dima Jakovlev, een Russische peuter die stierf achterin in de auto die zijn Amerikaanse adoptieouders midden in de zon hadden geparkeerd. Lotgevallen van kinderen die niet goed terechtkwamen, zijn breed uitgemeten in de Russische pers, schreef correspondent Thalia Verkade eerder in NRC. Woede was er in 2010 over een Amerikaanse moeder die een 7-jarige jongen zou hebben teruggestuurd naar Rusland omdat hij gedragsproblemen had.

Ook andere landen kan adoptie worden ontzegd als zij sancties tegen Rusland uitvaardigen. Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken noemt de wet “niet correct” omdat deze zou ingaan tegen internationale verdragen over adoptie.

    • Lex Boon