Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Obama onderbreekt vakantie wegens naderende ‘begrotingafgrond’

Barack en Michelle Obama bezoeken militairen en hun familie op een marinebasis in Hawaii. Foto AP / Carolyn Kaster

Obama breekt zijn vakantie op Hawaï vroegtijdig af vanwege de naderende ‘begrotingafgrond’. Democraten en Republikeinen hebben tot 1 januari de tijd om een afspraak te maken over het verkleinen van de staatsschuld. Komen die afspraken er niet, dan treedt automatisch een serie harde bezuinigingen en belastingverhogingen in werking – de gevreesde ‘fiscal cliff’.

Normaal duurt de vakantie van de president tot in het nieuwe jaar, maar het Witte Huis meldde vannacht dat Obama morgen alweer in Washington wordt verwacht. Ook het Congres keert dan terug. Michelle Obama en hun twee dochters blijven op Hawaï.

De dreigende belastingverhogingen en bezuinigingen kunnen alleen worden afgewend als Obama en het Congres overeenstemming bereiken over een alternatief. Als geen oplossing wordt gevonden, dreigt een nieuwe recessie voor de Verenigde Staten.

Volgens AP reageren politici tot nu toe vooral pessimistisch op de vraag of voor 1 januari overeenstemming wordt bereikt. De Republikeinse senator Kay Bailey Hutchison uit Texas zei dat iedere oplossing die nu nog wordt bereikt sowieso een lapmiddel is omdat in vier dagen tijd geen echte oplossingen kunnen worden bereikt.

Het vooruitzicht op een tijdig compromis werd vorige week een stuk somberder, nadat voorzitter John Boehner van het Huis van Afgevaardigden, de facto de partijleider van de Republikeinen, geen steun kreeg van zijn eigen fractie voor een compromisvoorstel dat hij aan president Obama wilde presenteren. Hierop blies Boehner een stemming over zijn voorstel in het Huis af en stuurde hij het Congres met kerstvakantie.