Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

‘Nu 45.000 doden in Syrië’ - hoge generaal overgelopen

Leden van het Vrije Syrische Leger lopen langs beschadigde gebouwen in Idlib. Foto Reuters / Abdalghne Karoof

Sinds het begin van de opstand tegen de Syrische president Assad, 21 maanden geleden, zijn 45.000 mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, een vanuit Londen opererende organisatie van de oppositie die het geweld in Syrië probeert te monitoren.

Aan persbureau AFP geeft het Observatorium de volgende cijfers over de 45.048 geregistreerde doden:

  • 31.544 burgers
  • 1.511 overlopers
  • 11.217 militairen
  • 776 niet-geïdentificeerde lichamen

Volgens de directeur van het Observatorium, Rami Abdel Rahman, ligt het werkelijke aantal doden waarschijnlijk veel hoger en zijn er mogelijk meer dan honderdduizend mensen omgekomen bij het geweld.

Ook vandaag komen er onbevestigde berichten naar buiten over geweld in Syrië, meldt Reuters. In een video die vandaag werd geplaatst door activisten wordt melding gemaakt van twintig doden, waaronder acht kinderen, in de provincie Raqqa. De video (pas op: schokkende beelden) toont de bebloede lichamen en huilende familieleden. Het is onduidelijk wanneer de aanslag in het dorp al-Qahtania precies heeft plaatsgevonden.

Hoge Syrische generaal overgelopen

Gisteravond meldde televisiezender Al Arabiya dat generaal-majoor Abdul-Aziz Jassem al-Shallal is overgelopen en heeft zich bij de opstand tegen Assad heeft gevoegd. In de video van Al Arabiya zegt hij zei zich te scharen achter ‘de revolutie van het volk’. Volgens Al-Shallal is het leger afgedreven van zijn missie om het land te beschermen en is het een ‘bende’ geworden die ‘moordt en verwoest’.

Tientallen generaals zijn sinds de opstand in maart 2011 begon overgelopen. Al-Shallal is een van de hoogstgeplaatsten en had een hoge functie op het moment dat hij overliep.