Nog tijd voor één kerstverhaal? Luister naar kerstman vs. kerstman

Een man verkleed als kerstman wordt gecontroleerd bij Capitol Hill, het Amerikaanse congres. Ruzies, vechtpartijen, sabotage-pogingen en insinuaties. Bij de machtsstrijd binnen de 'Amalgamated Order of Real Bearded Santas' kwam het allemaal voor. Foto AFP / McNamee

Het onvolprezen Amerikaanse radioprogramma This American Life maakt ieder jaar een speciale kerstaflevering met prachtige waargebeurde verhalen over kerst. In de podcast van deze week zitten bijvoorbeeld drie verhalen over mensen die nét een stapje - of een paar stappen - doen om de kerst onvergetelijk te maken. Een van meest memorabele verhalen over kerst maakte het programma echter een paar jaar geleden al: Santa vs. Santa.

In 2008 dook Josh Bearman in de ondergang van de Amalgamated Order of Real Bearded Santas - een vereniging van honderden kerstmannen (met Echte Baarden) met als doelstelling de kwaliteit binnen de beroepsgroep omhoog te brengen. Dat gebeurde bijvoorbeeld op congressen waar alle kerstmannen uit het land bij elkaar kwamen om tips uit te wisselen (altijd lachen, leer de namen van rendieren, beloof nooit specifieke cadeaus aan kinderen).

Alleen lang niet iedereen binnen de vereniging had altijd de kerstgedachte in het achterhoofd. In een half uur neemt Bearman de luisteraar mee in een schisma in de wereld van de professionele kerstmannen. Aangevoerd door Santa Tim (dikke buik, baard) aan de ene kant en Santa Nick (dikke buik, baard) aan de andere kant ontwikkelt zich een bizarre machtsstrijd binnen de Amalgamated Order of Real Bearded Santas waarbij de ruzies, vechtpartijen, sabotage-pogingen en insinuaties niet ontbreken.

Luister hier naar de uitzending. Het verhaal over Santa Tim en Santa Nick begint vanaf 20:30 (hoewel de eerste twintig minuten ook de moeite van het luisteren waard zijn).

    • Lex Boon