Morsi bekrachtigt uitslag referendum en roept op tot dialoog

De Egyptische president Morsi vlak voordat hij op de tv de natie toespreekt; in zijn speech riep hij de oppositie op tot een dialoog en kondigde maatregelen aan om de economie te stimuleren. Foto AP / Egyptische overheid De Egyptische president Morsi vlak voordat hij op de tv de natie toespreekt; in zijn speech riep hij de oppositie op tot een dialoog en kondigde maatregelen aan om de economie te stimuleren. Foto AP / Egyptische overheid

Met de goedkeuring van de nieuwe grondwet heeft Egypte een nieuwe republiek gevestigd. Dat heeft de Egyptische president Mohammed Morsi vandaag gezegd. Morsi riep de oppositie op de dialoog aan te gaan om de politieke tegenstellingen te overbruggen. De aandacht moet volgens Morsi uitgaan naar het herstel van de economie.

Morsi erkende weliswaar dat een ‘respectabel’ percentage van de Egyptische kiezers tegen de nieuwe grondwet heeft gestemd maar verbond daar verder geen conclusies aan. “It is their right”, zei hij. Hij deed geen toezeggingen aan de oppositie, die tot nu toe heeft geweigerd om de dialoog aan te gaan en heeft gezworen te strijden tegen de grondwet. Volgens critici perkt de nieuwe grondwet de vrijheden in en krijgt de islam het laatste woord.

Terwijl de president een verzoenende toon aansloeg is de sfeer in het land een van grote verdeeldheid. Hussein Abdel-Ghani, een van de leidende figuren binnen de oppositie, sloeg niet erg aan op de speech van Morsi:

“De president praat tegen zichzelf, we zullen geen dialoog aangaan die gebaseerd is op schijn.”

Juridische haarkloverij

De juridische discussie over de legitimiteit van de grondwet is ondertussen erg ingewikkeld aan het worden. Nasser Amin, hoofd van het onafhankelijk centrum voor juristen zei tegen AP:

“Het conflict van de straat is nu verschoven naar een conflict tussen politieke krachten en het regime in een nieuwe fase van juridische haarkloverij over wetgeving en macht over de staatkundige instituten. Dit is een kritieke periode, en de strijd erachter is niet erg duidelijk voor de gemiddelde burger.”

Oppositieleider Mohammed ElBaradei twitterde vandaag:

Twitter avatar ElBaradei Mohamed ElBaradei Egypt constitution void as it conflicts w/ certain peremptory norms of international law “jus cogens” e.g.Freedom of belief,expression etc..

Morsi wil investeerders aantrekken

In zijn eerste speech tot het land sinds het referendum zei de president dat hij stimuli wil introduceren om Egypte aantrekkelijker te maken om in te investeren.

“De komende dagen zullen nieuwe projecten worden gelanceerd, als het God het wil, en een pakket aan maatregelen om investeerders aan te trekken de Egyptische markt en economie te steunen.”

Morsi’s plannen zijn hard nodig want de economie van het land holt achteruit. Het Egyptische pond duikelde vandaag na het laagste punt in acht jaar tot een koers van 6.1775 tegen de dollar.

Toerisme naar dieptepunt ondanks december

Het toerisme is door alle onrust van de afgelopen tijd ook behoorlijk afgenomen. December, traditioneel de start van het hoogseizoen voor het land, liet deze maand een daling zien van maar liefst 40 procent ten opzichte van vorige maand. Daalde het aantal toeristen vorig jaar al van 14,7 miljoen naar 9,8 miljoen, de inkomsten van de branche nemen ook dit jaar weer met 30 procent af.

De straten van Caïro, waar door veel landen ook een negatief reisadvies voor werd gegeven, worden angstvallig gemeden door toeristen. Maar ook resorts bij de Rode Zee als Hurghada en Sharm el-Sheikh hebben flink te lijden van wegblijvende toeristen. Magda Fawzi, hoofd van twee hotels en vier cruiseschepen denkt er zelfs over om haar bedrijf op te doeken. Het aantal personeelsleden heeft ze al teruggebracht van 850 naar 500.

“Niemand kan iets plannen door al die onzekerheid; iets wat het ene moment een goed besluit lijkt, kan het volgende moment een slecht idee zijn.”

Ook in El Gouna, 25 kilometer ten noorden van Hurghada, waar de rijke Egyptenaren zelf vakantie vieren, is het opmerkelijk rustig. In de Arena Inn biedt het hotelpersoneel op het terras ogenschijnlijk uit pure verveling zelfs maar gratis een massage aan, zo weinig gasten zijn er. De enkele gasten die er zijn, worden van alle kanten besprongen met aanbiedingen om te gaan catamaranzeilen, snorkelen, duiken en of ze “alsjeblieft” komen volleyballen.

De lokale Britse uitbater van het Libanese restaurant Garos, woont al twintig jaar in El Gouna. Het is inderdaad rustig erkent hij, maar hij relativeert het ook:

“Het gaat hier in Egypte altijd met golfbewegingen, het gaat op en neer.”

    • Anouk Eigenraam