Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Gelekte kerstrede trekt ruim 1,1 miljoen kijkers

De kersttoespraak van koningin Beatrix was een dag voor kerst al te zien op internet. Foto ANP / Bas Czerwinski

De kersttoespraak van koningin Beatrix is door ruim 1,1 miljoen mensen bekeken. De uitzending trok woensdag 782 duizend kijkers op Nederland 1 en 358 duizend op Nederland 2, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Opgeteld keken er dit jaar volgens de NOS 53 duizend mensen meer dan vorig jaar.

De toespraak, gericht op Europa en vertrouwen, lekte maandag al uit toen de 24 jarige Anne Jan Roeleveld enkele nummers in een url op de website van het Koninklijk Huis had veranderd. De Rijksvoorlichtingsdienst liet eerder weten een onderzoek te hebben ingesteld naar aanleiding van het uitlekken van de toespraak.

Het best bekeken programma van gisteren was het NOS journaal van 20.00 uur, met bijna 1,4 miljoen kijkers. Een kerstuitzending van André Rieu haalde ruim 1,3 miljoen kijkers. De film Home Alone haalde bijna 1,3 miljoen kijkers.

Bekijk hier de kersttoespraak van Beatrix.

Correctie 11:28 uur:
Eerder stond hier ten onjuiste vermeld dat er dit jaar minder kijkers waren voor de toespraak van Beatrix. Daarbij waren alleen de kijkcijfers van Nederland 1 meegenomen, niet die van Nederland 2.